Radiokommunikation avslöjar: Ryska flottans fartyg rörde sig flera gånger kring området där Nord Stream-ledningarna saboterades
Ryska fartyg seglade flera gånger helt intill de platser där de två Nord Stream-gasledningarna saboterades i slutet av september 2022. Med hjälp av avlyssnad radiokommunikation kan ryska militärfartyg placeras i området bara dagar innan dådet.
I dokumentärserien Skuggkrigets tredje och sista del kan de nordiska public service-bolagens grävande journalister presentera ytterligare bevis för att ryska fartyg tillbringat lång tid precis i närheten av de platser där gasledningarna Nord Stream 1 och 2 saboterades i höstas.
Det handlar om Östersjöflottans fartyg som seglat med identifikationssystemen avstängda och som har kommunicerat på militära radiofrekvenser.
En pensionerad tidigare anställd vid den brittiska marinens underrättelsetjänst snappade i somras upp radiokommunikation som visade att det 86 meter långa, ryska militära forskningsfartyget Sibirjakov den 14 juni anlände till området och stannade till nästa dag.
Fartyget är intressant eftersom det är specialiserat på undervattensunderrättelse och kartläggning av havsbottnet. Dessutom har fartyget kapacitet för små undervattensfarkoster.
Den före detta underrättelseofficerens efterforskningar visade att ett annat ryskt militärfartyg en vecka innan hade seglat från Kaliningrad till Bornholms östra sida, och tillbringat flera timmar i det område där explosionerna på gasledningarna ägde rum. Vilket fartyg det var har journalistteamet inte lyckats få fram.
Enligt underrättelseexperter tyder allt på att Ryssland utfört någon form av verksamhet i farvattnen, som man har hemlighållit.
På området ligger gasledningarna på cirka 80 meters djup. Enligt den danska sjöfartsmyndigheten ägde tre av fyra explosioner rum just i det området.

Seglade under radarn men fastnade på bild
Journalisterna på Yle, SVT, NRK och DR kunde placera ett tredje ryskt militärfartyg, med beteckningen SB-123, i området den 21 september, det vill säga bara fem dagar innan gasledningarna sprängdes.
SB-123 är ett bogser- och underhållsfartyg för ubåtsoperationer, enligt den danska officeren och forskaren Jens Wenzel Kristoffersen.
– Fartyget har en lyftkran med betydande lyftkraft, som kan lyfta saker från havsbottnet. Den kan även lyfta en miniubåt i havet, säger Wenzel Kristoffersen.
Såväl SB-123 som de två tidigare fartygen har haft sin automatiska positioneringsapparat (AIS) avstängd. Det här är i linje med flera ryska fartyg som det senaste året gjort skumma manövrar i Östersjön och Nordsjön.
Men med hjälp av det norska företaget KSAT har vi fått satellitbilder som verkar bekräfta att Sibirjakov befann sig i farvattnen ovanför Nord Stream. KSAT är specialiserat på att hitta fartyg som rör sig utan att dela sin platsinformation.
KSAT analyserade satellitbilder och jämförde fotograferade fartygs storlek med tillgängliga uppgifter. Man uteslöt fartyg med aktiv AIS, så att enbart de ”mörkade” fartygen blir kvar. En del av rutterna som kartlagts har avslöjats med hjälp av radarbilder.
KSAT:s projektledare Tony Bauna har hittat nio bilder som kan visa Sibirjakov på platsen den 14 och 15 juni.
På bilderna, som motsvarar de tidpunkter som fartyget i sin egen radiokommunikation sagt att de befunnit sig i området, syns även ett annat oidentifierat fartyg.
De tre fartygen som nu kan placeras nära explosionsplatserna utanför Bornholm är ytterligare bevis på att ryska fartyg tillbringat tid i området innan sabotaget ägde rum.
I mars avslöjade tyska sajten T-online att danska och svenska myndigheter hade letat efter ryska fartyg i området den 22 september, och att det kunde vara fråga om SS-750 – ett fartyg som enligt uppgifter är utrustat med en ubåt.
I slutet av april kunde danska tidningen Information avslöja att det verkligen var SS-750 som rörde sig där. En dansk patrullbåt fotograferade fartyget, bara fyra dagar innan attentatet mot gasledningarna.
Den 19 september inleddes en rysk militärövning med specialförband inte allt för långt från området, där det är möjligt att SS-750 ingick.
Och redan i höstas rapporterade amerikanska Wired om anonyma fartyg i området dagarna innan sabotaget.
Ryssland beskyller väst, men allt mer pekar på Kreml
H.I. Sutton, expert på rysk undervattenskrigföring och marinanalytiker, säger att den ryska flottans trafik i området är intressanta.
– Uppgifterna ger en övertygande bild av Rysslands hemliga verksamhet nära gasledningarna, säger Sutton.
Det är ännu inte klart vem som saboterade Nord Stream. Anklagelser och teorier är det ändå gott om.
Hur uppstod läckorna i Nord Stream? Här är fyra möjliga scenarier för hur sabotaget kan ha utförts
Dykare, fjärrstyrda robotar och ubåt finns bland teorierna.
Ryssland säger att det är befängt att de skulle sabotera sina egna ledningar, som transporterade rysk naturgas till Europa.
I stället har president Vladimir Putin anklagat ”anglosaxiska makter”, vilket på klarspråk syftar på USA, Storbritannien, Nato och dess allierade.
I mars publicerade amerikanska New York Times uppgifter som tydde på att pro-ukrainska grupper låg bakom dådet, men påståendet har skjutits ner av de flesta, främst den tyska regeringen som misstänker att det var fråga om desinformation.
Likaså saknas stöd för den amerikanska journalisten Seymour Hershs påståenden om att USA tillsammans med Norge låg bakom sabotaget.
85-åriga Pullitzervinnaren Hersh, som slog igenom med avslöjanden från Vietnamkriget, menar att amerikanska kustjägare under en militärövning skulle ha planterat sprängämnen på ledningarna med stöd av norska försvaret.
Flera länder, däribland Sverige och Danmark samt Ryssland, har inlett utredningar av sabotaget. Ingen har ännu presenterat resultat eller slutsatser.
Sammanträffande osannolikt
Sakkunniga som de nordiska journalisterna har talat med tycker att allt mer pekar mot Kreml. Ett sammanträffande känns betydligt mer osannolikt.
– Vi har i praktiken åtminstone två fartyg som agerar misstänkt i närheten av ledningarna. Det skulle vara väldigt långsökt att hitta en annan förklaring, säger H.I. Simmons om att någon annan skulle ligga bakom sabotaget.
Långsökt att det skulle finnas en annan förklaring
Jens Wenzel Kristoffersen är inne på samma linje.
– Om ryssarna gjorde det så ser det ju ut som att de har kartlagt målet noggrant och placerat ut sprängämnen med sina farkoster.
Simmons säger att oavsett vem som saboterade Nord Stream så har de gynnats av oklarheterna kring dådet.
– Det här var det första bekräftade fallet av riktig havsbottenkrigföring, i ett hybridkrigsscenario med avsikt att påverka internationell politik, säger Simmons, och säger att bristen på information var en av poängerna.
– Många människor fyllde själv i hålen med sina egna fördomar och antaganden, sina egna teorier. Så ju mer opartisk och konkret information som kommer fram desto bättre, säger Simmons.