Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cirka 20 får vård för Covid – men ingen ökning i antalet fall just nu

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.
Bildtext Covid har inte försvunnit någonstans, och för vissa kan det fortfarande betyda allvarligt insjuknande, påpekar Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Smittan fick ny fart kring påsk och nu vårdas drygt 20 personer på sjukhus för Covid, uppger chefsöverläkare Peter Nieminen.

Någon ytterligare topp i antalet allvarliga fall inom Österbottens välfärdsområde syns ändå inte, påpekar Nieminen.

– Det har hållits kring drygt 20 de senaste veckorna.

Samtidigt är antalet ändå en tydlig ökning från mars och början av april då det handlade om enstaka fall.

Nieminen beskriver läget som stabilt. Och pandemiledningsgruppen vid Österbottens välfärdsområde tar inte till några nya åtgärder för att stävja smittspridningen.

– Vi har patienter på (central)sjukhuset och vårdavdelningar, men det är få som är allvarligt sjuka. De flesta klarar sig med grundvård, så vi ändrar inga rekommendationer i det här läget.

Nieminen tänker sig att det handlar om en kort uppgång och enligt honom är det heller ingen skillnad om det är en nyare eller äldre variant av viruset.

– Corona är mer som en vanlig smitta bland andra smittor.

Man behöver inte vara orolig?

– Man ska fortsätta vara på sin vakt. Det är bra att ha bondförnuft, för vissa kan det ändå vara en farlig sjukdom. Vi har också haft patienter på intensiven nu.

Enligt Nieminen handlar det om äldre personer, personer som har svåra bakomliggande sjukdomar eller som är ovaccinerade.

– Covid har inte försvunnit någonstans.