Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I fjol nöjde sig Grankulla IFK med att ta sig till final – nu är utmanaren mentalt starkare och revanschsuget: ”I år vill vi lyfta den där bucklan”

Mathilda Sandblom
Bildtext I fjol stoppades Mathilda Sandblom av Dicken. I år tror hon på revansch.
Bild: Newspix24

För ett år sedan segrade Dicken över Grankulla IFK med i snitt tio bollar per match i finalserien i handboll. I år går ett psykiskt starkare Grankulla in för att ta klubbens andra FM-guld genom tiderna.

Det råder inga tvivel om vem som är förhandsfavorit i damernas final i FM-serien i handboll. Mästare 2022 och 2021, grundseriesegrare och cupvinnare – Dicken har varit Finlands klart starkaste damlag under 2020-talet.

Resultaten från inbördesmatcherna mellan årets finalpar Grankulla IFK och Dicken ger inte heller någon större indikation på att det skulle vara en ny mästare på ingång. Helsingforslaget har segrat i tre av fyra matcher, Grankulla har endast fått med sig ett kryss på hemmaplan.

Trots realiteterna går GrIFK enligt Mathilda Sandblom in i finalserien med kämpaglöd. De ska ta revansch från i fjol och ta hem guldet.

Sandblom tror på IFK:s chanser och anser att laget truppen gjort stora framsteg. Laget är ett år äldre och erfarnare, men den största förändringen är på det mentala planet.

– I fjol var det första gången vi kom till finalen. Då var allt lite nytt och kanske var det så att vi nöjde oss med att vi tog oss dit. Men i år vill vi faktiskt lyfta den där bucklan, konstaterar Sandblom till Yle Sporten.

Finländska mästare 2015–2022

2022: Dicken
2021: Dicken
2020: Mästerskapet avgjordes inte på grund av Covid-19.
2019: HIFK
2018: Dicken
2017: Dicken
2016: Dicken
2015: Dicken

Större bredd än i fjol

GrIFK går in i finalserien med högt självförtroende. Semifinalmatcherna mot stenhårda HIFK var tuffa, men av stor betydelse för att tagga till inför finalen.

Sandblom anser att det snarare var en fördel än en nackdel att ha mött ett jämnstarkt lag redan i semifinalen, trots att det inneburit kortare vila inför finalserien.

Å andra sidan, tror Sandblom inte heller att Dicken har påverkats negativt av sitt lätta motstånd i semin.

– Jag tror inte att det skadar Dicken att de vann med 3–0. De har fått vila lite extra. Men jag tror inte att det kommer påverka oss att de har fått vila någon dag mer än vi.

Matilda Peitsaro
Bildtext Dickens Matilda Peitsaro har stått för 110 mål på 18 matcher.
Bild: Handbollsförbundet/ Kalle Parkkinen/Newspix24

Grankullas största utmaning har varit att bristen på bredd framåt. Johanna Hilli har ligans överlägset bästa målsaldo och snittar på knappt åtta mål per match. Ingen annan i laget kommer ens i närheten av den siffran.

Under semifinalmatcherna fick laget konkret känna på hur det är när en nyckelspelare specialbevakas i 60 minuter. Hilli punktmarkerades av HIFK, vilket ledde till att andra spelare steg fram och tog ansvar.

Sandblom hoppas på att trenden fortsätter om Dicken väljer att punktmarkera Hilli under finalserien. Men matchprogrammet är tajt och vilodagarna få, därför gäller det för alla att ta ansvar oavsett, poängterar hon.

– Vi kommer inte att vinna om bara Johanna gör mål i vårt lag. Så jag hoppas att vi fortsätter våga kliva fram när det gäller.

Jämfört med i fjol är också bredden i sin helhet större. Framförallt Ella Paukku, som flyttade från KyIF inför säsongen, har varit en välkommen förstärkning.

Koncentrationen avgörande

Försvarsspelet och målvaktsspelet lär bli avgörande för Grankullas del. Dickens niometersspelare Matilda Peitsaro, Anna Westerlund och Malena Heikkinen håller hög nivå och är farliga om de får utrymme att husera.

Sandblom betonar att koncentrationen måste vara på topp ifall Grankulla ska ha en chans att hålla Dickens stjärnspelare i schack. GrIFK har haft alltför stora dippar under de tidigare matcherna mot Dicken. Tekniska fel har lett till att Dicken lyckats dra ifrån obehindrat.

– Vi måste kunna vara med i 60 minuter mot Dicken. Det räcker inte med 40 eller 50, utan vi måste kunna spela hårt ända in till slut.

Patrick Johanson
Bildtext Patrik Johanson är medveten om att alla i laget måste bidra för att GrIFK ska ha en chans till seger.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Tränaren Patrik Johanson känner igen problemet gällande koncentrationen. Han understryker sitt eget ansvar som tränare.

– Det här är upp till mig att se till att jag har fräscha spelare. Så att inte folk spelar slut sig själva.

Finalserien i FM-serien i handboll

Första finalen: 3.5 klockan 19.15 i Britas
Andra finalen: 5.5 klockan 18.30 i Grankulla
Tredje finalen: 9.5 klockan 19.15 i Britas

Fjärde finalen: 12.5 klockan 19.00 i Grankulla
Femte finalen: 19.5 klockan 19.15 i Britas

Tre segrar krävs för att ta hem mästerskapet.

Diskussion om artikeln