Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tomma skolbyggnader i Åbo vandaliseras

En skolbyggnad i tre våningar, med pelare på bottenvåningen och rödtegel på de övre våningarna. Kring byggnaden står tallar en regntung dag.
Bildtext Arkivbild på Kupittaan koulu året innan skolan stängdes.
Bild: Eino Kossila / Yle

I Åbo finns flera skol- och daghemsbyggnader som står tomma, och många av dem har utsatts för skadegörelse och klotter.

Enligt Timo Jalonen, direktör för bildningssektorn i Åbo, har det alltid funnits ett liknande problem med tomma byggnader, men nu är situationen värre än tidigare.

Så många som var femte skolbyggnad i Åbo står för närvarande tom, bland annat på grund av problem med inomhusluften.

Jalonen säger att det här har varit relativt vanligt de senaste 20 åren.

– Men situationen är nu mer utmanande än vanligt. Med 20 procent av grundskolorna i tillfälliga lokaler finns det många fler potentiella måltavlor. Folk tar sig in, krossar fönster och lås, ställer till det och förstör platser, säger Jalonen.

Dessutom har kassaskåp i skolorna brutits upp i hopp om att hitta värdesaker. Skolorna har brandsäkra kassaskåp där man förvarar elevvårdens konfidentiella dokument.

Skåpen har dock tömts när skolorna är stängda, så ingen konfidentiell information har hamnat i fel händer.

– Det är troligt att man sökt efter pengar i de gamla skolskåpen. Det finns ändå inga kontanter i skolorna, konstaterar Jalonen.

Särskilt hårt har Kupittaan koulu drabbats, som stängdes 2021.

Enligt Jalonen är de tomma platserna bevakade, men det tar alltid lite tid för vakterna att komma dit när det behövs. Det är inte heller möjligt att vakta skolor dygnet runt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tyhjillään olevissa kouluissa tehty ilkivaltaa Turussa – erityisesti Kupittaan koulu ollut kohteena skriven av Eino Kossila.

Diskussion om artikeln