Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland femma på pressfrihetsindexet igen – men reportrarnas säkerhet sjunker tio platser

En fotograf iklädd skyddshjälm och skyddsväst där det står "press" på ryggen hukar för att ta en bild i Bachmut.
Bildtext Ukraina är på plats 179 när det gäller journalisters säkerhet. Bild från Bachmut i oktober 2022.
Bild: Jose Hernandez / AOP

Finland är på femte plats i pressfrihetsindexet som Reportrar utan gränser RSF sammanställt.

Platsen förblir oförändrad sedan förra året, då Finland sjönk från andra till femte plats. Norge toppar mätningen för sjunde året i rad.

Finland har i flera år varit i topp i jämförelsen, men precis som på många håll i världen har journalisternas utsatthet ökat – och Finland är inget undantag.

Förra året låg Finland på trettonde plats vad gäller reportrars säkerhet, men nu har vi tagit ett stort kliv bakåt till plats 23.

Orsaken är att Helsingin Sanomats journalister blivit dömda för röjande av statshemlighet i samband med sitt reportage om Signalunderrättelsecentrets verksamhet, som publicerades i tidningen i december 2017.

”Bra” situation i ynka åtta länder

Reportrar utan gränser har i 20 års tid publicerat sitt pressfrihetsindex. I indexet rangordnas 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och frihet för journalister.

I indexen tas bland annat pluralism, mediernas oberoende, lagstiftning och journalisters säkerhet i beaktande.

Världen har blivit allt mer polariserad och det är något som också påverkar medierna. Enbart i åtta länder beskrivs pressfriheten som ”bra”. Det gäller Norge, Irland, Danmark, Sverige, Finland, Nederländerna, Lettland och Estland.

Det är ovanligt att ett icke-nordiskt land ligger i topp, men Irland har gått upp fyra platser och ligger nu på andra plats.

Längst i indexet har det också skett förändringar. Nu fylls de tre sista platserna av asiatiska länder: Vietnam, Kina och Nordkorea.

En karta som visar pressfrihetsindexet för varje land.
Bildtext Enligt årets pressfrihetsindex är situationen för journalistik dålig i sju av tio länder och tillfredsställande i tre av tio.
Bild: Reportrar utan gränser

Vilseledande hotar journalistiken

I år har det svängt mycket på pressfrihetsindexet. Brasilien har gått upp med 18 placeringar och Senegal har gått ner med 31.

Enligt RSF är den här instabiliteten resultatet av växande fientlighet mot journalister på sociala medier och i den fysiska världen – men också av en ökad tillväxt på marknaden för vilseledande information.

I två tredjedelar av de utvärderade länderna har politiska aktörer systematiskt deltagit i desinformations- eller propagandakampanjer. RSF varnar för att falsk information erbjuder en möjlighet att manipulera innehåll och samtidigt försvara journalistiken.

Ukraina farligt för journalister

Rysslands ökade propagandaproduktion har skuffat ner landet nio platser, till plats 164. På grund av Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina är den krigsdrabbade nationen nu ett av indexets näst mest farliga land för journalister.

Europa, och särskilt EU, är det område där det är lättast för journalister att arbeta. Sämst pressfrihet i Europa har Grekland (plats 107). Tyskland (plats 21) har också fallit fem platser på grund av ökat våld mot journalister.

I Amerika finns det inte längre något grönfärgat land på pressfrihetskartan. Costa Rica var det sista landet i regionen med en situation som klassificerades som bra, men har nu fått ner 15 platser till plats 23.

Pressfrihetsindexet 2023