Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du vara med och välja vinnaren av Svenska Yles litteraturpris? Sista anmälningsdag 31.8!

Uppdaterad 22.09.2023 11:35.
Lanseringsbild för Svenska Yles litteraturpris
Bild: Clas Christiansen

Från och med i år är det publiken som väljer vem som får Svenska Yles litteraturpris. Nu söker vi fyra ivriga läsare till en jury som beslutar om vilket finlandssvenskt skönlitterärt verk som blir årets bok år 2023.

Sedan år 2000 har Svenska Yle delat ut ett litteraturpris i samband med Bokmässan i Helsingfors. Pristagaren har valts av en enväldig jury som Svenska Yles kulturredaktion utsett.

Från och med i år kommer vinnaren att utses av en läsarjury på fyra personer samt en femte röst som består av allmänhetens favorit.

Svenska Yles kulturredaktion väljer ut fem skönlitterära verk som nomineras till priset.

Juryn och de nominerade verken till Svenska Yles litteraturpris kungörs på Bokmässan i Helsingfors torsdagen den 26 oktober kl. 11.

Varför görs priset om, Linda Grönqvist, ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion?

– Vi vill stärka diskussionen om finlandssvensk litteratur och sätta läsaren och läsupplevelsen i centrum. Svenska Yles litteraturpris har tidigare varit en rätt sluten process där en enväldig jury har utsett en vinnare. Med det nya konceptet vill vi aktivare ta med publiken, det vill säga läsarna, och höra vad de tycker om den finlandssvenska litteraturen. Konceptet med att nominera fem verk som juryn sedan diskuterar och som publiken får rösta på gör också att flera finlandssvenska böcker och författare får synlighet.

Bakgrunden till förnyelsen är också att Yle beslutat att det inte längre hör till Yles kärnverksamhet att dela ut prispengar. Istället vill Yle hitta andra sätt att stödja branschen.

– Vi stod inför valet att lägga ner priset helt och hållet eller att göra om det. Vi valde att göra om det och bjuda in publiken så att vi tillsammans kan lyfta och utveckla diskussionerna om den finlandssvenska litteraturen, säger Grönqvist.

En leende mörkhårig kvinna i svard läderjacka.
Bildtext Linda Grönqvist är ansvarig producent för kulturredaktionen på Svenska Yle.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Vad förväntas av dig som jurymedlem?

Jurymedlemmarna läser de nominerade verken och träffas sammanlagt tre gånger i en radiostudio i Böle i Helsingfors för att under ledning av Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist samtala om dem. Vid behov går det också att delta i diskussionen på distans.

Diskussionerna kommer att sändas på Yle Vega och vara tillgängliga på Yle Arenan. Varje verk presenteras också med en författarintervju på webben och i radio.

Efter att alla bidrag diskuterats lägger jurymedlemmarna var sin röst på den bok som de tycker är bäst.

Jurymedlemmarna får ett arvode samt ersättning för resor.

Kultur- och litteraturredaktör Marit Lindqvist.
Bildtext Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist leder juryarbetet.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Tidtabell för juryarbetet

31.8.2023 Vill du vara med i läsarjuryn? Skicka in din anmälan senast 31.8.

26.10.2023 Presentation av läsarjuryn och de nominerade verken på Bokmässan i Helsingfors 26.10 kl. 11.

26.10 Eftermiddagen: Första träffen i radiostudio. Vi diskuterar kandidat nummer 1.

Vecka 46 Andra träffen i radiostudio. Vi diskuterar kandidaterna nummer 2 och 3.

Vecka 49 Tredje träffen i radiostudio. Vi diskuterar kandidaterna 4 och 5.

18–31.12.2023 Allmänheten kan rösta på sin favorit bland de fem nominerade verken. Det verk som fått flest röster av allmänheten får en röst i den slutliga omröstningen.

11.1.2024 Vinnaren kungörs på Biblioteket Ode i Helsingfors. Prisceremonin sänds direkt på Yle Arenan. Läsarjuryn är på plats och kan ställa frågor till författaren.

Allmänheten kommer att ha möjlighet att påverka genom att rösta på sin favorit bland de fem nominerade verken.

Den 11 januari 2024 kungörs vinnaren av Svenska Yles litteraturpris på Biblioteket Ode i Helsingfors i en direktsändning på Yle Arenan.

Anmäl ditt intresse för att vara med i läsarjuryn – sista anmälningsdag är 31.8.2023.

Förutom namn, ålder och boningsort vill vi veta vilken typ av litteratur du helst läser/lyssnar på och varför du vill vara med i Svenska Yles läsarjury.

Vi efterlyser läsglada människor i olika åldrar från olika delar av Svenskfinland!

Vi hör av oss inom september månad.