Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Högerns ena röst avgjorde: Hangö förlänger ansökningstiden för tjänsten som kanslichef och anlitar en konsult

Uppdaterad 03.05.2023 11:34.
Hangö stadshus en solig sommardag, folktomt utanför.
Bildtext Hangö stad söker en ny kanslichef. Kanslichefen är stadens jurist och jobbar i stadshuset.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Hangö stad kommer att ledigförklara tjänsten som stadens kanslichef på nytt.

Det var Samlingspartiets Eira Salo som föreslog att ansökningstiden förlängs men så att de tre personer som sökt tjänsten i första omgången beaktas även i andra ronden. Sannfinländarnas Pertti Ruuska stödde Salos förslag.

SDP:s Sami Laine kom då med ett motförslag, stödd av Vänsterförbundets Birgitta Gran. Laines förslag var att staden först intervjuar de tre sökande och efter det beslutar om man vill ha fler kandidater att välja mellan.

Omröstning höger–vänster

Salos förslag vann med rösterna 5–4. Det var ett klart partipolitiskt resultat: högerpolitikerna röstade för Salos förslag medan vänstern ville intervjua sökandena innan man beslutar om fortsättningen.

Det var Eira Salo, Sture Söderholm, Fredrik Rantala, Helena Lesch-Saarinen och Pertti Ruuska som röstade för att man förlänger ansökningstiden, medan Sami Laine, Bernt Förström, Jaana Pulkkinen och Birgitta Gran röstade för Laines förslag.

Dessutom föreslog föredragande att man anställer en konsult för att hjälpa till att handplocka eller ”headhunta” lämpliga kandidater. Stadsstyrelsen hade inget att invända mot det.

Stadsstyrelsen beslöt även att tillsätta en arbetsgrupp som består av ordförandena för stadsstyrelsen och fullmäktige, stadsdirektören, personalchefen och kanslichefen. Gruppens uppgift är att medverka till att vaska fram rätt kandidat för tjänsten.

Tillägg 3.5.2023 klockan 11.23:

Här kan du läsa vilka som sökte jobbet som blir ledigt när nuvarande kanslichefen Lasse Tallqvist går i pension:

stadshuset en höstdag

Antti Rinne vill bli kanslichef i Hangö

Lasse Tallqvist går i pension.