Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Charles är populär, men inte lika populär som sin mor” – Åbobritten David Stokes ser fram emot den kungliga kröningsyran

David Stokes
Bildtext David Stokes har undervisat trädgårdshistoria vid Åbo universitet och enskilda föreläsningar för Helsingfors och Aalto unviersitet. Till Finland kom han år 2009. Då hade han en finländsk flickvän och kombinerade nytta med nöje, beskriver han.
Bild: Arash Matin / Yle

David Stokes, bosatt i Åbo, är född 1956 och missade drottning Elizabeths kröning med tre år. På lördag kommer han likt miljoner andra att sitta bänkad för hennes son Charles kröning till kung av Storbritannien.

David Stokes följer noga med det som skrivs i pressen i hans hemland, och säger att han känner av kröningsyran som greppat landet, trots att han numera bor i Finland och kommer att se ceremonin på distans.

Stokes är trädgårdsmästare och undervisare och kom till Finland år 2009 för att jobba med finländska studerande. Som en del av arbetet har han bland annat föreläst vid den brittiska ambassaden på ämnet trädgårdsodling.

Hans hem i Littois nära Åbo är fyllt med plantor och böcker om trädgårdar, men på ett litet bord har han också lagt fram gamla magasin från 80- och 90-talet med bilder på kung Charles och sönerna William och Harry.

Vi sätter oss ner för att prata om hur han som utlandsbritt ser på den kommande kröningen.

– Kungafamiljen har varit en så viktig del av samhället som gett stabilitet, och avspeglat sig på hur vi britter tänker och känner. Det har skapat en stor uppståndelse kring kröningen, speciellt hos de äldre delarna av befolkningen, säger Stokes.

– Och tänk att uppståndelsen också har spridit sig hela vägen till Finland. Det är en verkligt stor händelse. Det kan vara den sista kröningen av den här skalan som vi får se i Europa. Ingen annan europeisk kungafamilj har en så här stor kröningsceremoni längre. Det kan vara en del av det som gör så många intresserade, fortsätter han.

Kröningsceremonin kommer att innehålla körsång på alla de regionala brittiska språken, så som walesiska och skotsk gaeliska, berättar David Stokes. - Spela upp på Arenan

David Stokes är ordförande för det finsk-brittiska sällskapet i Åbo, med cirka 70-80 medlemmar. Sällskapet är en del av ett större nätverk, med föreningar i städer som Tammerfors, Kuopio och Uleåborg som främjar relationer länderna emellan.

– När jag flyttade till Finland var det många finländska vänner som pratade med mig som om kungafamiljen var en del av min familj. De trodde att jag skulle veta allt. Jag märkte att finländarna följde noga med kungahuset, och att de pratade om dem som att de var en del av vårt gemensamma kulturella arv.

Har mött både drottning Elizabeth och prins Philip

Som ung studerande vid Royal horticultural society (RHS) år 1975 träffade Stokes drottning Elizabeth när hon deltog i Chelsea flower show, som är den mest prestigefyllda trädgårdsutställningen i Storbritannien. Några år tidigare hade han också chansen att träffa drottningens make prins Philip på en skolutflykt till slottet i Lewes i södra England.

Han berömmer det tidigare kungaparet för att de lyckades hålla liv i monarkin efter en turbulent tid på 1930-talet, då landet genomgick en konstitutionell kris i och med att kung Edvard VIII (drottningens farbror) avsade sig tronen.

Jag tror att Charles är populär, men inte lika populär som sin mor

David Stokes

– Jag hoppas av kung Charles klarar av att fortsätta processen av förnyelse som hans föräldrar startade för att hålla monarkin relevant. I en färsk mätning visar det att bara en tredjedel av unga uttryckligen stöder monarkin, medan resten inte bryr sig eller vet vad de tycker i frågan. Så det kommer nog att bli ett tufft jobb för Charles.

– Drottningen satte ribban väldigt högt, fortsätter Stokes. Speciellt för någon som Charles som är i pensionsålder, säger han med ett litet leende.

Tidningar
Bildtext Magasin från gångna årtionden. David Stokes tror att kungafamiljens starka position i samhället kommer att minska, bland annat på grund av de skandaler som inträffat, och deras inblandning i historiska orättvisor.
Bild: Arash Matin / Yle

”Många vill ha förändring”

Stokes tror att Charles kommer att vara framgångsrik som monark, men påpekar också att Storbritannien är inne i en övergångsfas. Det finns stora problem med fattigdom samtidigt som den storslagna kröningsceremonin i runda slängar kostar 250 miljoner.

– Jag tror att många tänker ”men vad ska vi göra?”. Han är en miljardär. Under de senaste veckorna nu innan kröningen så har de här frågorna diskuterats, och det har visat sig att det finns ganska många som vill ha en förändring, säger Stokes.

Charles är populär hos britterna, men inte lika populär som sin mor, menar Stokes. Dessutom varierar hans popularitet mycket i de olika delarna av Förenade kungariket. Men trots det här kommer ändå själva kröningen mest att likna en klang- och jubelfest.

– Under kröningen kommer vi att se hundratusentals personer stå längs med vägarna i London och runt omkring Westminster Abbey där monarker krönts sedan 1066. De här folkmassorna kommer att göra hela kröningen helt fantastisk. Den där populariteten kommer han att kunna leva på en bra tid framöver.

David Stokes
Bildtext Som en del av Stokes arbete med finsk-brittiska sällskapet har hållt seminarium vid den brittiska ambassaden kring trädgårdar och odling.
Bild: Arash Matin / Yle

Camilla måste vara försiktig

Under ceremonin i Westminster Abbey kommer också Charles fru Camilla att krönas till drottning. Så vad tror då Stokes om hennes popularitet hos det brittiska folket?

– Ordet som jag tänker på är upprättelse. Hon har gått från att vara den hemliga älskarinnan till en av statscheferna i en lång process som har planerats in i minsta detalj av kungafamiljen. Hon kommer att vara det stöd som Charles behöver för att ta sig igenom vad som kommer att vara några svåra år. Men hon måste vara väldigt försiktig i hur hon uppträder och vad hon säger, tror Stokes.

De svåra åren som Stokes syftar på har bland annat att göra med den oenighet som finns mellan Charles och hans andra son prins Harry, och det faktum att den framtida monarken prins William kanske inte är lika populär som den gamla generationen, något som bland annat visade sig under en resa till den karibiska övärlden ifjol som kantades av kontroverser kring slaverifrågan.

Ordet som jag tänker på är upprättelse

David Stokes om Charles fru Camilla

– Charles själv kommer att behöva tackla den här frågan snart, och göra någon form av uttalande kring de historiska orättvisorna för att kunna fortsätta åka runt i samväldet. Det finns ett krav på återbetalning eller åtminstone ett erkännande i stora delar av världen kring den behandling och de orättvisor som det brittiska imperiet förde med sig.

Kuningas Charles.
Bildtext Eftersom Storbritannien är en konstitutionell monarki så krävs det att statschefen är en del av kungafamiljen. Charles måste alltså fortsätta vara kung, tills han antingen abdikerar till förmån för sin son, eller fortsätter till slutet likt hans mor, drottning Elizabeth som mötte premiärministrar ännu samma vecka som hon avled.
Bild: Victoria Jones/WPA Pool/Shutterstock/All Over Press

Kröningen blir extravagant

Stokes är född i London men har också bott några år i Skottland och vet att tankarna om Charles och monarkin skiljer sig åt i de olika delarna av Förenade kungariket. Att hålla ihop de olika delarna kommer att bli en knäckfråga för det brittiska kungahuset under de kommande åren, menar han.

Charles har också sagt att han vill banta ner kungafamiljen och göra den mer kostnadseffektiv. Många miljoner går årligen åt till att bibehålla slotten och trädgårdarna som finns i deras ägo. Här har han dock blivit ifrågasatt av sin syster prinsessan Anne, som sagt att hon inte kan se hur färre kungligheter ska kunna ta på sig alla besök och uppdrag.

När ceremonin drar igång på lördag kommer Stokes att sitta bänkad. Han missade drottning Elizabeths kröning med tre år. Hon kröntes år 1953 och Stokes själv föddes år 1956.

Hans far, 93 år gammal, har däremot upplevt hela fem olika monarker, och såg också den senaste kröningen då det begav sig.

– Han ringde mig igår och sa att han ser mycket fram emot kröningen. För hans generation som är i 80–90-årsåldern så är det här den viktigaste kungliga händelsen under de senaste 70 åren, bortsett möjligen drottningens begraving ifjol.

Det kommer att vara extravagant med spiror, kronor, gyllene vagnar och så den urgamla ritualen med heliga oljor som smörjs på kungens huvud i den enda delen av kröningen som tv-tittarna inte får se.

Inför kröningen har också den så kallade Ödesstenen hämtats till Westminster Abbey från Skottland för att placeras under tronen under ceremonin. Det är fråga om urgamla traditioner, som i många fall har över 1000 år på nacken.

– Vi kommer knappast att få uppleva något liknande i framtiden, säger Stokes.

Behöver vi kungligt glitter?

9:20

Diskussion om artikeln