Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Saara Ilvessalo sade upp sig från Åbo Akademi – säger att hon beskylldes för att ha tagit upp frågan om sexuella trakasserier i offentligheten

Uppdaterad 03.05.2023 18:11.
Saara Ilvessalo blev själv anklagad för trakasserier - Spela upp på Arenan

Saara Ilvessalo har sagt upp sig från Åbo Akademi. Orsaken till att hon lämnar Åbo Akademi är den långa processen gällande de sexuella trakasserierna och hur ärendet hanterades inom ÅA, meddelar hon.

– Jag har under en längre tid berättat om de sexuella trakasserierna och om den dåliga processen efteråt. Det har nästan blivit värre, tyvärr. När jag fick en möjlighet att börja jobba någon annanstans, så tvekade jag inte.

Ilvessalo berättar att hon själv blev anmäld för osakligt beteende och att hon anklagades för att ha lyft upp frågan i offentligheten. Enligt henne anser en del att det är värre att prata om sexuella trakasserier, än att trakasserier sker. Men hon påpekar också att hon hade kolleger, som visade sitt stöd och det är hon tacksam för.

– Efteråt blev jag beskylld för trakasserier, eftersom jag talade om det här offentligt. Även vissa personer i ledande ställning har bett mig att vara tyst och inte ta upp jobbiga saker och att jag ska gå vidare. Jag har också blivit beskylld för att det är jag som förstör stämningen.

Enligt Ilvessalo är det ändå viktigt att lyfta upp sexuella trakasserier som en samhällsfråga.

– Vem som helst kan råka ut för en sådan situation.

Hon hoppas att Åbo Akademi tar efter studentorganisationerna inom ÅA. Enligt Ilvessalo jobbar de mer aktivt med den här typen av frågor än vad universitetet gör.

Saara Ilvessalo säger upp sig från Åbo Akademi - Spela upp på Arenan

Processen inleddes i fjol somras

Ilvessalo berättade i juni i fjol om de sexuella trakasserierna och att ÅA inte tog tag i saken, då det skedde utanför arbetstid.

Åtta månader senare, i januari 2023 bad Åbo Akademi Ilvessalo offentligt om ursäkt. Enligt rektor Mikael Lindfelt fortsatte alltså processen i och med att Saara Ilvessalo i sin tur anmäldes för osakligt beteende av den kollega som Ilvessalo anklagade för att ha trakasserat henne. Den utredningen genomfördes under våren men från Åbo Akademis sida bedömdes det att Ilvessalo inte gjort något fel.

– Motparten ville att vi utreder om Saaras agerande var i linje med Åbo Akademis regler för korrekt bemötande av en kollega. Då är vi skyldiga att göra en utredning. Rapporten ledde till slutsatsen att inga åtgärder föranleds. Saara Ilvessalo har sedan sagt upp sig, vilket vi beklagar, säger Mikael Lindfelt.

Yle Åboland har kontaktat kollegan, som inte vill kommentera frågan.

Vilken bild ger det här av Åbo Akademi som arbetsgivare?

– Det här ger förstås en beklaglig bild och en bild av att vi inte har lyckats. Vi har bett om ursäkt och vi jobbar fortfarande med att bli bättre. Vi ordnar olika utbildningar, vi tar saker på allvar och vi eftersträvar givetvis på att bli bättre på att hantera de här sakerna. Så att vi kan bevara trovärdigheten som arbetsgivare, säger Mikael Lindfelt.

Det samma gäller Åbo Akademi som studieplats, fortsätter Lindfelt.

– Vi måste se till att studiemiljön är trygg och att allt görs på bästa möjliga sätt.

Ilvessalo är själv kritisk till den utredning som gjordes i samband med att hon anmäldes, men vill inte gå in på detaljer.

- Jag orkar inte med nya processer i ärendet. Jag hoppas att jag kan lägga det här bakom mig och fokusera på något annat.

Artikeln uppdaterades 3.5.2023 klockan 16.52 med en kommentar med Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt. Artikeln uppdaterades ytterligare 3.5.2023 klockan 17.33 med kommentarer av Saara Ilvessalo.

Diskussion om artikeln