Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda efter skolskjutning i Serbien – gärningsmannen greps av polis

I Serbien har åtta elever och en skolvakt dödats då en elev öppnade eld i en skolklass i huvudstaden Belgrad på onsdagen, uppger det serbiska inrikesministeriet.

Ytterligare sju personer rapporteras vara skadade, däribland sex barn och en skollärare.

Ministeriet uppger att den fjortonåriga gärningsmannen först öppnade eld mot läraren och därefter började skjuta omkring sig mot övriga personer i klassrummet.

Läraren skadades och kämpar nu för sitt liv, enligt ministeriet.

Tonåringen greps efter skjutningen, enligt polisen.

Masskjutningar är förhållandevis sällsynta i Serbien, där vapenlagarna är mycket strikta. På Västra Balkan finns det emellertid hundratusentals illegala vapen, som en följd av krig och oroligheter på 1990-talet.

Källor: Reuters, AFP

Utrikes

Inflationen fortsätter sakta in i euroländerna

EU:s statistiktjänst Eurostat uppskattar att inflationen inom euroområdet är 4,3 procent nu i september. Det här kan jämföras med en inflation på 5,2 procent i augusti. Inflationen har saktat in längs med sommaren.

Handelsbankens chefsekonom Timo Hirvonen påminner om att de stigande energipriserna satte fart på inflationen i fjol. När energipriserna inom euroområdet nu är fem procent lägre än ifjol kommer den sjunkande inflationen inte som någon överraskning.

Källa: STT

Magdalena Andersson.

Sverige vill stoppa våldsvågen – socialdemokraternas Andersson öppnar för att be Finland om hjälp

Sverige tar hjälp av Försvarsmakten för att stoppa gängen.

SVT: Polisen har lista på 150 adresser i Stockholmsområdet där dåd kan ske

Polisen i Stockholm har en lista på cirka 150 adresser där man väntar sig att våldsdåd kan ske framöver, rapporterar SVT.

På adresserna bor personer som rör sig i den kriminella miljön, men också släktingar, vänner och företag som kan kopplas till dem.

Trots att polisen känner till de här adresserna har man inte möjlighet att bevaka alla, enligt polisen.

De senaste månadernas våldsdåd kopplade till de pågående gängkonflikterna har riktats mot både gängmedlemmar och deras anhöriga.

Flera utomstående personer har också dödats och skadats.