Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Trots mycket tal om taktikröstning – Yles partimätning visar inte ökat stöd för Vänsterförbundet eller De Gröna

Petteri Orpo i fokus mellan Sanna Marin och Riikka Purra.
Bildtext Topptrion i den senaste partimätningen är den samma som i valet. Stödet för valets vinnare Samlingspartiet och Sannfinländarna kan ha ökat en aning.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sannfinländarna är nummer ett bland unga och bland män. Socialdemokraterna har blivit klart mer populärt bland kvinnor under Sanna Marins tid som ordförande.

Samlingspartiet är fortfarande störst i Yles första partimätning efter riksdagsvalet. Sannfinländarna är näst störst och Socialdemokraterna trea. Topptrion har alla ett väljarstöd på omkring 20 procent.

Valvinnaren Samlingspartiet har aningen bättre siffror än i riksdagsvalet för en månad sedan, även om skillnaderna ligger inom felmarginalen.

– Det finns små tecken på att Samlingspartiet och Sannfinländarna har nytta av att de lyckades bra i valet och håller på att bilda regering, säger Jussi Westinen som är forskningschef på Taloustutkimus.

Partiernas väljarstöd. Topptrion är Saml, Sannf och SDP.
Bildtext Partimätningen skiljer sig inte mycket från valresultatet. Diagrammets staplar visar förändringen jämfört med föregående partimätning som gjordes strax innan valet.
Bild: Nanna Särkkä / Yle

Det kan jämföras med att Centerns stöd endast är omkring 10 procent, alltså lite lägre än valresultatet. Centern har siktet inställt på oppositionen där de hoppas kunna växa till sig under den kommande regeringen.

Överlag är förändringarna ändå väldigt små jämfört med valresultatet. Westinen säger att 90 procent av alla väljare skulle rösta på samma parti som i riksdagsvalet.

– Det är ganska naturligt att folk inte ändrar sina partipreferenser direkt efter valet.

Yles partimätning

Yles partimätning görs av Taloustutkimus och den senaste partimätningens svar är från perioden 3.4-2.5.2023.

Taloustutkimus intervjuade 2 594 personer i åldern 18–79. Åland ingår inte i mätningen.

Felmarginalen är ± 2,0 procentenheter.

Socialdemokraterna antas ha fått taktikröster

Det har varit mycket diskussioner om att taktikröstande påverkade valresultatet. En undersökning av tankesmedjan Toivo visar att Socialdemokraterna verkligen gynnades av taktikröster, främst på bekostnad av Vänsterförbundet och De Gröna.

Yles partimätning visar inga större tecken på att eventuella taktikväljare skulle ha ångrat sig.

Socialdemokraternas väljarstöd är på samma nivå som i riksdagsvalet. Vänsterförbundet och De Gröna ser inte heller några större förändringar i väljarstödet.

– Partimätningen visar inte att väljarna skulle ha gått tillbaka till Vänsterförbundet eller De Gröna i någon större utsträckning, säger Westinen.

Unga och män väljer Sannfinländarna – Marin kan lockat fler kvinnliga väljare

Jussi Westinen berättar att det finns ganska stora förändringar mellan partiernas väljare om man ser till kön och ålder.

Sannfinländarna är det överlägset största partiet bland unga väljare. Hela 30 procent av väljarna under 35 år röstar på Sannfinländarna. Samtidigt har partiet ett klart större stöd bland män än bland kvinnor.

– Sannfinländarna är fortfarande ett jättestort parti bland män.

Porträtt av Jussi Westinen i kavaj och blommig skjorta.
Bildtext Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus, säger att det har skett en snabb förändring i SDP:s stöd bland kvinnor.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Socialdemokraterna har gått i motsatt riktning och är betydligt mer populärt bland kvinnor. Enligt Westinen har det skett en stor förändring på kort tid.

– Det kan ha att göra med partiets profil som har förändrats sedan 2019 då Antti Rinne var ordförande. Sanna Marin-fenomenet kan ha lockat fler kvinnor.

Enligt Westinen har Sanna Marins rödgröna profil ändå inte lockat unga väljare i någon större utsträckning. SDP är fortfarande störst bland finländare som är äldre än 50 år.

De Gröna har en dubbelutmaning

De Gröna gjorde ett dåligt val och förlorade flera platser i riksdagen. Jussi Westinen säger att partiet hade svårt att nå ut till män redan år 2019, men nu har stödet bland kvinnor också dalat.

– De Gröna har en dubbelutmaning just nu. De har fortfarande jättesvårt att nå ut till män och nu har de också svårt att nå ut bland kvinnor.

Maria Ohisalo talar framför mikrofoner.
Bildtext De Grönas ordförande Maria Ohisalo har sagt att hon inte ställer upp för omval efter valförlusten.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tidigare har unga väljare varit De Grönas viktigaste åldersgrupp, men partiet har inte heller lyckats hålla kvar dem.

– Vänsterförbundet har däremot ett högt stöd bland de yngsta väljarna, vilket är ett gott tecken för dem.

Samtidigt har Centern enorma svårigheter att nå unga väljare. Stödet bland unga har sjunkit stadigt under hela 2000-talet och är nu endast några procent i de yngsta åldersgrupperna.

– Den enda åldersgrupp där Centern levererar är bland väljare över 65 år, säger Westinen.

Diskussion om artikeln