Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Lindtman och Kiuru vill leda SDP – men partiet har ännu ingen presidentkandidat

Collagebild med Antti Lindtman (till vänster) och Krista Kiuru.
Bild: Yle

Det blir Antti Lindtman och Krista Kiuru som tävlar om posten som partiordförande för SDP. I dag var sista chansen att nominera också presidentkandidater, men inga sådana har nominerats.

Sanna Marin fotograferad under presskonferens, i förgrunden mikrofoner.

Sanna Marin avgår som SDP:s partiordförande

”Det har varit tunga år”, säger Marin.

I dag klockan 16 var sista chansen att nominera kandidater till personvalen på SDP:s partimöte i september. Inga namn för presidentkandidat har nominerats.

På SDP:s partikansli förklarar organisationschef Pekka Tuuri odramatiskt att kandidatnomineringen helt enkelt går vidare:

– Initiativet för att hitta en kandidat flyttar från partiavdelningarna till partistyrelsen, säger Tuuri.

Lindtman tydlig favorit för ordförandeposten

Socialdemokraternas möte i september kommer att kretsa kring att utse en efterträdare för partiordförande Sanna Marin.

För att kandidera som ordförande behövs stöd av tio partiavdelningar eller 250 röstberättigade medlemmar, enligt partiets stadgar. Efter att nomineringstiden för också ordförandekandidaterna gick ut i dag återstår två alternativ: Antti Lindtman och Krista Kiuru.

När Yle för ett par veckor sedan frågade partiaktiva vem de helst ser att tar över ordförandeposten var det Lindtman som fick överlägset störst stöd: 77 procent av de svarande sa att de vill att Lindtman blir ordförande.

Efter den enkäten har flera namn inom partiet meddelat om sina planer. Riksdagsledamot och avgående familje- och omsorgsminister Krista Kiuru meddelade på första maj att hon ger sig in i kampen.

Riksdagsledamot och avgående utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari meddelade däremot att han inte ställer upp, utan ger sitt stöd till Antti Lindtman. Också Tytti Tuppurainen, riksdagsledamot och avgående Europa- och ägarstyrningsminister, har sagt att hon inte ställer upp i ordförandevalet och hänvisar till att det finns ett stort stöd för att välja Lindtman. Även Matias Mäkynen, Miapetra Kumpula-Natri, Nasima Razmyar och Timo Harakka har meddelat att de inte är intresserade.

Ordförandekandidaterna i korthet

Antti Lindtman

Antti Lindtman
Bild: Petteri Bülow / Yle

40 år och från Vanda. Invald i riksdagen sedan 2011, sitter också i Vanda stadsfullmäktige. Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp. Till utbildningen kandidat i statsvetenskap. Själv beskriver han sig som pappa till en femårig dotter och fotbollsfantast.

Krista Kiuru

Nainen puhuu pöntössä, jossa on SDP:n logo.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

48 år och från Björneborg. Suttit i riksdagen sedan 2007, sitter också i Björneborgs stadsfullmäktige. Familje- och omsorgsminister i Sanna Marins regering. Magister i statsvetenskap. Arbetat mest med utbildningsjobb och är mamma till en liten dotter.