Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu öppnar Livsmedelsverkets nya hundregister – många hundägare välkomnar registret, men alla är inte övertygade

Uppdaterad 08.05.2023 10:07.
En kvinna med håret i tofs sitter på huk med en valp famnen och en beige hund framför sig.
Bildtext Aya Lundsten har haft hundar hela sitt liv. På bilden har hon med sig hunden Sprattus och nya valpen Åtti.
Bild: Maj Lundström / Yle

Från och med den 8 maj ska det samlas in information om alla hundar i Finland i ett nytt register som Livsmedelsverket ansvarar för. De hundägare som Yle Åboland har talat med har blandade åsikter.

Nu skall hunden registeras

2:42

Det är Livsmedelsverket som ligger bakom det nya registret, och tanken med registret är att motverka valpfabriker och hundsmuggling. Alla hundar ska få ett mikrochipp, och registret ska innehålla uppgifter om hunden samt namn och kontaktuppgifter till ägaren.

Tanken var att registret skulle tas i bruk vid årsskiftet, men det blev försenat med några månader.

I Finland finns uppskattningsvis 700 000 hundar, och redan nu finns det över en halv miljon hundar i finska Kennelklubbens register. Då det nya registret tas i bruk betyder det här med andra ord att det kommer att finnas två parallella register, eftersom de två registren inte är kopplade till varandra.

Klicka här för att komma till registret.

Fakta om hundregistret

Pargasbon Aya Lundsten har haft hundar i hela sitt liv, och är aktiv inom hundkretsar. Hon är inte övertygad om att man kommer att uppnå det man vill med det nya registret, och hon tycker att det är onödigt att hundägare ska registrera sig på två olika ställen.

– Inte går vi heller och dubbelregistrerar våra båtar eller bilar - ett register räcker. Jag tycker man borde ha börjat med att försöka få tag på alla oregistrerade hundar, och sedan fundera på de hundar som finns i Kennelklubbens register.

Även om hon är skeptisk till om man faktiskt kommer att uppnå det man vill med registret, så tycker hon att tanken är god.

– För mig är det viktigast att hundarna har det bra och att det är kontroll på det hela. Hundar är en del av samhället och borde absolut vara registrerade, men inte vet jag hur de ska hitta alla de här oregistrerade hundarna.

Positivt inställda hundägare i Åbo centrum

I Åbo centrum är ändå de flesta hundägare som Yle Åboland pratar med positivt inställda till det nya registret.

Åbobon Marjo har tagit sig till hundparken i Kuppis med sin åtta månader gamla valp Unto. Hon tycker registret låter som en bra idé, men hon är fortfarande osäker på exakt hur man ska gå till väga för att registrera hunden.

– Det är lite oklart för mig om det är jag eller uppfödaren som ska göra det, så jag ska ännu kolla upp det innan jag registrerar Unto. Det är nog en bra idé, bara man gör det klart för hundägare vad man kan få för nytta av det och hur det går till i praktiken.

En kvinna med gul jacka och brunt hår håller en brun hund i famnen.
Bildtext Marjo med hunden Unto, som är åtta månader gammal.
Bild: Maj Lundström / Yle

Veikko Iire är ute och går med hunden Iida i närheten av Studentbyn. Han är väldigt positiv till det registret, och tänker registrera Iida så fort det är möjligt. Han anser själv att det borde ställas hårdare krav på hundägare.

– Det är bra att ha koll på vilka hundar som finns, och det är dessutom bra om hunden rymmer eller försvinner att den är registrerad.

Iire tror att registret kommer leda till att åtminstone lite fler hundar registreras. Han tror att flera inte har förstått varför det är bra att registrera sin hund.

En man står med sin hund i en park.
Bildtext Veikko Iire med hunden Iida.
Bild: Maj Lundström / Yle

Mari Uusimäki tycker också att det nya registret låter som en bra idé. Hon har läst om det i flera olika medier, och utgående från det så tycker hon att det verkar vara en vettig åtgärd.

– Alla Finlands hundar kommer knappast att registreras, det finns säkert de som är emot det här. Men jag tror nog att det kommer att hjälpa.

En kvinna med en collie står i Kuppisparken i Åbo.
Bildtext Mari Uusimäki med hunden Poju.
Bild: Maj Lundström / Yle

Diskussion om artikeln