Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fingrid gör inga nya anslutningsavtal på västkusten fram till 2027 – mer vindkraft än vad stamnätet klarar av

Kratledning i solnedgång.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Fingrid bygger som bäst ut stamnätet. Men innan de investeringarna är färdiga kommer man inte att ansluta nya kraftverk, som inte redan har ett avtal med bolaget, till stamnätet.

Under de senaste åren har tusentals megawatt ny energi kopplats till stamnätet i Österbotten och flera tusentals mer ska ännu kopplas inom de närmaste åren. För att se till att kapaciteten räcker till pausar man nya anslutningar till stamnätet på västkusten.

– Vi måste hålla en tillfällig paus eftersom det byggs mer vindkraft på västkusten än vad stamnätet har kapacitet till, konstaterar Petri Parviainen på Fingrid.

Parviainen konstaterar ändå att det för tillfället finns väldigt få projekt som väntar på ett anslutningsavtal. De flesta projekt som beviljats bygglov har redan ett anslutningsavtal och omfattas därmed inte av de här restriktionerna.

Dessutom bygger Fingrid som bäst ut stamnätet. Ett kraftledningsprojekt från Kalajoki till Mellersta Finland ska vara färdigt 2027 och projektet från Kristinestad till Nokia ska stå klart 2028. Efter det kan igen nya anslutningsavtal göras.

Enligt Parviainen påverkar det här inte heller Forststyrelsens havsvindplaner.

– De förbättringar i stamnätet som görs nu kommer att vara klara långt innan havsvinden börjar producera något. Till exempel blir projektet i Korsnäs klart först på 2030-talet.

Förbättringarna i stamnätet innebär att kapaciteten ökar med tusentals megawatt.

– Vi bygger mera sedan om havsvindkraften ökar kraftigt. Vi bygger inte ut nätet i onödan. Det här går lite hand i hand med energiprojekten. Vi måste ha klara utsikter över vad som är på gång, det är ändå fråga om flera hundra miljoners projekt, säger Parviainen.

Diskussion om artikeln