Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysaravslutning då GrIFK jagade bort Britas-spöket – dubbelsmäll för Dicken då två spelare klev av skadade: ”Hoppas det inte är illa”

Ella Paukku anfaller med bollen.
Bildtext Ella Paukku satte avgörandet då GrIFK fick en drömstart på finalspelet.
Bild: Jonas Tana

Grankulla IFK visade att de är redo att avsätta Dicken från handbollstronen. Ella Paukku avgjorde final ett – och samtidigt har Dicken fler bekymmer att brottas med inför fortsättningen.

Kan Grankulla IFK rubba handbollsdominanten Dicken i vårens finalserie?

Utgående från finalfajt ett är svaret ett rungande ja. Det första mötet blev en rysare – och GrIFK tog en väldigt sällsynt seger i Britas efter Ella Paukkus 24–23 med ett par sekunder kvar att spela.

– Det här var verkligen skönt – speciellt med tanke på hur det såg ut i fjolårets finalserie och att vi var medvetna om att vi måste vinna här, säger GrIFK:s storskytt Johanna Hilli.

– Jag har aldrig vunnit här i Britas mot Dicken, så det var gott att göra det nu. En bortaseger smakar alltid bra, säger tränaren Patrik Johansson.

För ett år sedan var Grankullalaget helt chanslöst i finalserien mot ett finalrutinerat Dicken. Nu var det nerver på båda sidor om mittlinjen: GrIFK tappade en klar pausledning efter en svag start på andra halvlek, medan Dicken gjorde ett enda mål under sista kvarten.

– Vi hade stolpe ut på slutet, de hade stolpe in, konstaterar besvikna Dickentränaren Thomas Lindström.

– Det blev lite väl tung belastning på vissa spelare. Då blir det jobbigt. I nästa match måste anfallsspelet fungera bättre.

Hilli bänkad i många anfall: ”Kombination av trötthet och taktik”

Dicken tappade en tremålsledning under sista kvarten. Anmärkningsvärt var att Johansson valde att bänka Hilli i många anfall.

– Hon såg lite trött ut och tanken var att vila henne lite för att komma in då det ska avgöras. Det var skönt att vi visade att det finns bredd, säger Johansson.

– Det är givet att tankarna vandrar då matchbilden förändrades helt och vi gjorde tre mål på tjugo minuter, men jag har stått i liknande lägen tidigare som tränare. Tjejerna gjorde det väldigt bra.

Johanna Hilli med bollen.
Bildtext Johanna Hilli besökte bänken under vissa anfall.
Bild: Jonas Tana

Hilli säger att det var en kombination av trötthet och taktik. Dickens försvar, som fungerade allt bättre efter paus, satte press på henne och då grötade det till sig för GrIFK. Enligt Johansson förändras inte GrIFK:s offensiva tänk utan Hilli.

– När hon är på planen måste vi ha ett extra fokus på henne. Vi såg åter att det smäller om hon får lite för mycket utrymme. Samtidigt har de flera andra som kan sköta det offensiva, säger Lindström.

Dubbla skadesmällar för Dicken

Efter att ha tagit hem grundserien, cupen och semifinalserien mot SIF utan problem var Dicken klar favorit inför titelduellen mot GrIFK. Nu har åtminstone hemmafördelen vänt över – och dessutom åkte regerande mästarna på två tunga tapp i onsdagens match.

Med ungefär sex minuter till paus tvingades mittsexan Linn Wentzel kliva av efter en situation som fick Britas att tystna. Wentzel fick riktigt ont efter att ha hamnat snett i en närkamp, det luktade knäskada och det såg illa ut med tanke på spel i resten av finalserien.

Kantspelaren Nina Ottelin leddes också av planen direkt efter paus.

– Det var plötsligt en hög med spelare och en av våra låg under. Vi måste titta på dem och efter det ge besked om deras läge. Det är lite tidigt att säga något, men det är två viktiga spelare, säger Lindström.

Anna Westerlund kastar en boll.
Bildtext Anna Westerlunds Dicken får jaga revansch på fredag.
Bild: Jonas Tana

Anna Westerlund stod nära då Wentzel fick så ont och lider med sin lagkamrat. Det gör även Hilli som gick på genombrott då olyckan var framme.

– Linn är otroligt viktig, en hörnpelare i vårt försvar, säger Westerlund.

– Jag låg också på golvet och såg inget, men den typen av situationer är alltid jättetråkiga. Jag hoppas att det inte är så illa, säger Hilli.

Finalserien fortsätter på fredag. Då är Dicken ute efter ett starkare anfallsspel, medan GrIFK vill behålla sitt fina försvar.

– I första halvlek var Fanny Reinikainen en mur i försvaret. Ingen gick förbi henne, säger Hilli.

FM-serien i handboll

Final 1/5:

Dicken–GrIFK 23–24 (13–16)

Dickens målskyttar: Anna Westerlund 7, Linnea Aula 6, Ellen Norrgrann 5, Malena Heikkinen 2, Linn Wentzel 1, Ella Valkamo 1, Matilda Peitsaro 1

GrIFK:s målskyttar: Johanna Hilli 10, Ella Paukku 2, Sandra Laitinen 2, Emily Johansson 2, Linnea Harms 2, Greta Wirén 1, Mathilda Sandblom 1, Fanny Reinikainen 1, Anette Rakkolainen 1, Irina Jolkkonen 1, Corinna Jensen 1

Publik: 367

Finalserien fortsätter i Grankulla på fredag.

Diskussion om artikeln