Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alltför många tomma stolar på Vasa nödcentral gör arbetet extra tungt – hoppet står till ny utbildning för tvåspråkiga

Dubbelexponerat porträttfoto av man i kavaj
Bildtext Kari Pastuhov är chef för nödcentralen i Vasa. Han hoppas att den nya utbildningen ska locka österbottningar som sedan vill jobb på just Vasa nödcentral.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Om några dagar startar ansökan till en unik tvåspråkig utbildning till nödcentraloperatör. På Vasa nödcentral hoppas man att kursen ska locka österbottniska sökande som senare vill jobba i hemknutarna.

För närvarande finns nio tjänster som nödcentraloperatör lediga vid Vasa nödcentral. I praktiken fattas över en person på varje skift.

Kari Pastuhov är chef för nödcentralen i Vasa. Han säger att det är av största vikt att nu locka nya människor till branschen. Och kanske alldeles särskilt till Vasa nödcentral, där personalbristen varit betungande redan i flera år.

– Vi befinner oss i en eländig situation, säger Pastuhov.

Tarja Ketola är ledande nödcentralsoperatör på Vasa nödcentral.

Många som jobbar på nödcentralen är utmattade: ”Man måste komma ihåg att vila då man är ledig”

De som jobbar som nödcentralsoperatörer är överarbetade på grund av att de är för få och har för mycket arbete.

Situationen är tuff också eftersom det handlar om ett arbete som är krävande även till sitt innehåll. Då kolleger fattas kan bördan bli för stor för dem som är på jobb. Det säger Kai Paldanius, biträdande chef vid Vasa nödcentral.

– Det blir mera bråttom, pauserna blir färre, man tvingas kanske jobba flera nattskift än normalt och det är det inte många som vill, säger Paldanius.

Unik utbildning startar

Vasa nöcentral är speciell på så vis att här jobbar klart fler tvåspråkiga än vid fastlandets övriga fem nödcentraler. Samtidigt råder det brist på tvåspråkiga nödcentraloperatörer i hela landet. Och under de närmaste åren kommer flera erfarna operatörer att gå i pension.

Därför har man redan länge efterlyst att det kontinuerligt skulle börja ordnas utbildning för tvåspråkiga och nu hörsammar inrikesministeriet det önskemålet. Nästa vecka börjar ansökan till den tvåspråkiga kursen i utbildningen till nödcentraloperatör. För att bli vald ska den som söker ha flytande kunskaper i både svenska och finska.

Profilfoto av man i kavaj med nödcentralernas emblem
Bildtext Kai Paldanius är bekymrad över personalbristen på Vasa nödcentral. Underbemanningen märks på varje skift.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Enligt Paldanius är utbildningen unik på så vis att man bara en gång tidigare, för drygt tre år sedan, ordnat en liknande utbildning.

– Jag hoppas verkligen att folk är intresserade och söker sig till den här utbildningen. Det här är ett viktigt jobb och det är viktigt att vi får tvåspråkiga operatörer till hela landet, men också här i Österbotten.

Utbildningen ordnas av Räddningsinstitutet i Kuopio. Studierna tar 1,5 år, men en del avläggs vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och en del kan genomföras som webbundervisning. Dessutom består en del av utbildningen av praktikperioder och dessa genomförs vid någon nödcentral.

112 svarar alltid

I fjol gjordes nästan 3 miljoner anmälningar om nöd i Finland

Allt fler tar kontakt, ökningen var 5 procent på ett år mellan 2021 och 2022

Samtidigt sker en stor ökning i antalet samtal till nödcentralen som inte skulle behövas, exempelvis ringer många för att få råd om hur man sköter en förkylning

Totalt har landets 6 nödcentraler 592 anställda, drygt 62 procent av operatörerna är kvinnor

11 procent av operatörerna har förbundit sig till att ta samtal både på finska och svenska, dialekter på båda språken innebär en extra utmaning

Antalet samtal på andra språk ökar. År 2022 sköttes 600 samtal med hjälp av tolk

Kai Paldanius betonar att även om arbetet som nödcentraloperatör är krävande och inte passar alla, så är det också mycket givande.

– Du är nöjd med att du har kunnat hjälpa till. Och de flesta uppdragen slutar så, det måste man komma ihåg, säger Paldanius.

För dem som antas till den tvåspråkiga utbildningen inleds studierna i januari 2024. Målsättningen är att lyckas utbilda 24 nya nödcentraloperatörer som sedan kan jobba vid någon av landets nödcentraler.