Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den nyfunna tavlan av Edelfelt ställs ut i Haiko i Borgå: “Vi ska ha 10 000 besökare under sommaren”

Hanna Kaarina Syrjäläinen vid den nya Edelfeltmålningen
Bildtext Hanna Kaarina Syrjäläinen vid den nya Edelfeltmålningen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Albert Edelfelts porträtt av Adolf Wasenius visas nu för första gången offentligt. Tavlan är det uppenbara dragplåstret då Albert Edelfelts ateljémuseums sommarutställning nu öppnar.

Där är den! På vägen till höger genast efter entrén blickar Adolf Wasenius både ut i fjärran och in i inre själslandskap.

– Nu är den här. Jag har väntat på tavlan i nästan ett år. Visst är den fin, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Hon är ombudsman för Albert Edelfelt-stiftelsen och såg målningen för första gången för en vecka sedan. Hon har redan hunnit bli lite du med Adolf.

– Jo, genast. För jag har läst på om hans liv. Sorgligt att han dog så ung. Porträttet gjordes för hans familj och berättar om hans liv. Sorgligt, lite ledset men ett fint liv hade han innan han dog, säger hon.

Oljemålning föreställande en ung man i kostym. Guldfärgad ram, svart bakgrund bakom tavlan.
Bildtext Porträtt på Adolf Wasenius, målat av Albert Edelfelt 1885.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Adolf Wasenius föddes i Helsingfors 1861 och dog i tuberkulos i Lausanne i Schweiz endast 23 år gammal. Porträttet beställdes efter hans död av hans far Adolf Fredrik Wasenius, en känd finländsk företagschef, representant för borgarståndet i flera lantdagar och generalkonsul.

– Porträttet är jättebra. När vi tänker på Edelfelts målningar så lyckades han alltid fånga den där känslan som modellen hade. Det ser man också i det här porträttet, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Den osannolika historien om hur målningen hittades kunde Svenska Yle berätta om på onsdagen.

Att verket nu ställs ut i Haiko i Villa Albert istället för på den stora Edelfeltutställningen på Ateneum är också en otippad historia.

Tavlor och museishop.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Det är en thriller. Förra sommaren kom ägaren och sa att han har köpt en målning som kanske är målad här i Haiko och att han gärna skulle ställa ut den på ett museum. Är du intresserad?

Hanna Kaarina Syrjäläinen var faktiskt intresserad, men berättade också om Ateneums kommande storutställning.

– Fråga först dem om de vill ha målningen så förstår jag det nog. Men Ateneum tackade nej eftersom deras utställning främst handlar om Edelfelts internationella karriär. Så vi fick den!

Ateneum tackade nej

I sin ateljé i Haiko målade Albert Edelfelt omkring 200 verk under 24 somrar. I ett brev till B.O. Schauman, daterat i Haiko i augusti 1885 berättar han om porträttet:

”Några porträtt som jag har lofvat göra: Fru Schiefners och Hannes Runebergs aflidna dotter samt unga Wasenius (de båda sistnämnda efter fotografier) oroar mig mycket. Jag har nu alls ingen lust för dem, begriper ej heller när jag skall få tid, och förresten tvångsarbete med dåligt resultat.”

Gammal skärgårdsbåt på gårdsplanen.
Bildtext Albert Edelfelts ateljé fyller 140 år.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Den nyfunna tavlan har redan väckt ett stort intresse.

– Min telefon har ringt hela dagen. För mig är det som om jag har haft en miljon euro i fickan och inte fått berätta om det för någon, men nu idag får jag berätta att porträttet hänger här, säger hon.

På museet väntar man sig nu en hel del besökare till sommarutställningen.

– Vi ska nu ha 10 000 besökare under sommaren. Vi brukar ha nästan 6 000 besökare här varje sommar och med den nya tavlan ska vi nog få 4 000 till, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Målningar på utställning.
Bildtext På sommarutställningen visas konstverk av bland annat Tero Annanolli, Suvi Malek och Johanna Lumme.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Den nyfunna tavlan av Edelfelt ställs ut i Haiko i Borgå

4:08

Diskussion om artikeln