Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Helsingin Sanomat skapade hemligt rum i CS för att sprida nyheter om Ukraina i Ryssland

Uppdaterad 04.05.2023 04:40.
Kuva Counter-Strike-pelistä.
Bildtext Helsingin Sanomats aktivism ägde rum i spelet Counter-Strike: Global Offensive. Spelet är mycket populärt i Ryssland, och spelas även som e-sport.
Bild: Valve

Spelet Counter-Strike är både tillåtet och populärt i Ryssland. Det har Helsingin Sanomat dragit nytta av i pressfrihetens namn.

Sedan kriget i Ukraina inleddes har Ryssland stängt av medborgarnas tillgång till Facebook, Instagram, Twitter och de flesta västerländska massmedier – däribland Helsingin Sanomat (HS).

Något som däremot inte är förbjudet är datorspelet Counter-Strike (CS) som beräknas ha ungefär 4 miljoner användare i Ryssland, mestadels unga män. Spelet är speciellt populärt i Sankt Petersburg och Moskva.

Nu har Helsingin Sanomat låtit skapa ett hemligt rum i CS där tidningen publicerat information om det som händer i Ukraina.

Varje spelomgång i CS inleds genom att spelaren väljer en karta där spelet sedan utspelar sig. Spelarna kan själva skapa egna kartor, ofta med roliga detaljer i stil med graffiti – eller hemliga rum.

Spelare som går in i det hemliga rummet möts bland annat av en karta som visar hur många civila mål Ryssland har attackerat i Ukraina.

På en annan vägg i rummet finns en nyhet om massmordet i Butja. När spelaren närmar sig nyheten hörs en radioröst som berättar vad massmordet handlade om – att ukrainska civila mördades av ryska soldater. I rummet finns också information om hur många ryska soldater som dött i Ukraina.

Krigsnyheter i CS:GO ska kringgå rysk censur

8:10
Spelpanelen funderar på om Helsingin Sanomats hemliga rum i CS:GO bara är ett marknadsföringstrick eller om nyhetsrapportering i spel verkligen kan göra skillnad.