Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysslandsexpert René Nyberg: Det finns historiska grunder för att Zelenskyj valde Helsingfors – ”Ingen trodde att Finland skulle klara sig heller”

Entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs René Nyberg A-Talkin haastattelussa.
Bildtext René Nyberg gästade Yle Vegas morgonnyheter på torsdagsmorgonen. Bilden är från ett annat tillfälle.

Rysslandsexperten René Nyberg har varit Finlands ambassadör i Moskva. Enligt honom finns det flera historiska skäl till att Zelenskyj valde just Helsingfors för gårdagens visit.

När den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i går överraskade med ett besök i Helsingfors talade han bland annat om Finlands Natomedlemskap och vinterkriget. Zelenskyj jämförde också det finländska vinterkriget och Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Enligt den tidigare ambassadören och Rysslandsexperten René Nyberg är det bland annat de gemensamma nämnarna i dessa krig som ledde till att den ukrainske presidenten valde just Helsingfors, och inte någon annan nordisk huvudstad.

Nyberg lyfter i synnerhet fram tre orsaker.

– Finland sökte sig till Nato och blev medlem efter att Ryssland hade attackerat Ukraina, för det första, säger Nyberg.

– Som den andra kan man nämna att sättet på vilket Putin ifrågasatte Ukrainas rätt att existera påminner om hur Stalin gjorde det samma under vinterkriget.

– Det tredje som också är viktigt är att ingen i väst trodde att Finland skulle klara sig mot den röda armén. Det samma gällde Ukraina, ingen trodde att de skulle kunna stoppa den här attacken, säger Nyberg.

President Zelenskyj har flera gånger, i samband med möten med finländska representanter, uttryckt sin åsikt om hur det var kränkande och orättvist att Finland lämnades ensamt i vinterkriget mot Sovjetunionen.

”Stalin visste när han skulle sluta”

Enligt Nyberg finns det en extra betydande skillnad mellan Putins samtida anfallskrig i Ukraina och Stalins historiska ledarskap av Sovjetunionen i vinterkriget: Stalin visste när han skulle sluta.

När vinterkriget var på väg att utvidgas så valde Stalin att förhandla med Finland.

– Putin tycks inte vara förmögen att ändra sin kurs, säger Nyberg.

Storskrattande president Zelenskyj med Danmarks statsminister Mette Frederiksen på presskonferens

Zelenskyj mötte Norden i Helsingfors: Tack för hjälpen, men det behövs mera

De nordiska ministrarna kommenterade ivrigt besöket.