Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Redan jättepopulärt att låna en elbil på biblioteket – Åbo först i världen med servicen

Uppdaterad 04.05.2023 16:50.
En röd elbil är parkerad framför Åbo stadsbibliotek med sina stora glasfönster.
Bildtext Till en början finns elbilen att låna i tre veckor.
Bild: Julio Giuseppi​

På bibliotek kan du låna böcker och läsa tidningar, men med tiden har biblioteken börjat erbjuda mycket mer.

En gång i tiden gjorde biblioteken internet tillgängligt för alla. Numera lånas också cyklar och teatersäsongskort ut.

Från nästa vecka blir det möjligt att låna en elbil med bibliotekskort i Åbo.

Åbo stadsbibliotek skriver i ett pressmeddelande att de sannolikt är världens första bibliotek som gör det möjligt att låna elbil.

Syftet är att erbjuda utsläppsfria resealternativ. Åbo stad har som mål att vara koldioxidneutralt senast år 2029, och trafiken har en betydande roll i att nå det målet.

”Teknologisk jämlikhet är ett viktigt värde för oss. Vi vill dela information om nya alternativ och innovationer samt möjliggöra olika evenemang”, säger direktören för bibliotekstjänster Rebekka Pilppula från Åbo stadsbibliotek.

Stadsbiblioteket har genomfört många olika slags försök de senaste åren, och därmed passade det väl in i kontinuiteten att lägga till en elbil i utlåningssystemet.

”Vi var först i Finland med att ta i bruk elbussen. Nu är vi veterligen först i världen med att erbjuda utlåning av en elbil från biblioteket. Det är en hederssak för Åboborna att vara bland de första med att göra nytt”, säger Pilppula.

Alla tider är redan upptagna

Pilppula berättar att det enda man behöver ha med sig för att låna elbilen är ett giltigt bibliotekskort och körkort. Dessutom så kontrolleras chauffören av två personer innan den får tillgång till bilen, så att det inte råder tveksamhet om att personen är i kördugligt skick. Pilppula vill inte närmare gå in på hur kontrollen utförs.

Enligt Pilppula så har man vid biblioteket överraskats av det stora intresset som redan uppstått kring elbilsutlåningen. Alla tider under den tre veckor långa försöksperioden har redan bokats, berättar hon.

Kvinna med halvlångt rödbrunt hår och glasögon.
Bildtext Rebekka Pilppula tycker att det är bra att Åboborna verkar vara intresserade av elbilism och cirkulär ekonomi.
Bild: Carl Fahllund

Försöket fokuserar på biblioteksverksamhetens kärnteman cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Bibliotekets viktigaste uppgifter är att producera olika tjänster på ett så hållbart och jämlikt sätt som möjligt.

”Jag tycker att det låter jättecoolt”

William Buddas, Annika Arts och Alexandra Obrey är studerande och gillar tanken på att låna elbil vid biblioteket. Obrey säger att hon gärna skulle testa på konceptet, men att hon just nu inte har ett bibliotekskort.

Jag tycker att det låter jättecoolt. Man skulle inte tänka sig att bibban och elbilar hade något med varandra att göra, men det är faktiskt en jättefiffig lösning på hur man ska låna ut elbilar, säger Obrey.

De tycker att det är bra att möjligheten kommer till en studiestad som Åbo, där många inte har en egen bil.

– För att flytta möbler från ställe till ställe, eller vid större inköp, så är det här enklare än att ta buss, säger Buddas.

– Det gör också att folk som inte vet hur en elbil fungerar får en möjlighet att testa ifall de kanske skulle vilja köpa en sådan, fyller Arts på.

Tre studerande, två kvinnor och en man.
Bildtext William Buddas, Annika Arts och Alexandra Obrey är studerande och gillar tanken på att låna elbil vid biblioteket.
Bild: Carl Fahllund

Körtidsbegränsningen på fyra och en halv timme till sex timmar beroende på veckodag tycker de tre studerandena också låter rimlig.

– Med en välplanerad rutt och tidtabell så räcker det nog, säger Buddas.

– Det låter helt smart. Jag skulle hinna använda bilen till att skaffa mat, och sedan kanske ta en söndagstur till Nådendal, säger Obrey.

Från måndag kan man låna elbilen via Varaamo för Åbo stadsbiblioteks huvudbibliotek, för maximalt sex timmar åt gången. Försöket pågår i tre veckor.

Diskussion om artikeln