Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vandalism mot Rysslands konsulat i Mariehamn – Ryssland kräver åtgärder

Uppdaterad 04.05.2023 13:38.
Rysslands konsulat med galler för fönstren i Mariehamn
Bildtext Det ryska konsulatet i Mariehamn. Ett medborgarinitiativ vars syfte är att lägga ner konsulatet har idag över 31 000 underskrifter, och dagligen hålls protester mot det ryska anfallskriget i Ukraina utanför konsulatet.
Bild: Håkan Henriksson / Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Utrikesministeriet har bekräftat händelsen och fördömer skadegörelsen som skedde under natten till första maj. De skyldiga har ännu inte identifierats.

Rysslands statliga mediebolag Tass rapporterar att Ryssland skickat en not till Finlands efter att det ryska konsulatet i Mariehamn föll offer för vandalism.

Enligt det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova slängde en grupp människor in en ”explosiv ljudapparat” och andra föremål på konsulatets område under natten till första maj.

Enligt Zacharova orsakade föremålen fara för konsulatpersonalens liv och hälsa, samt materiell skada för konsulatbyggnaden, rapporterar Tass.

I efterdyningarna har Rysslands ambassad skickat en not till Utrikesministeriet där man kräver att gärningsmännen dras inför rätta och att myndigheterna i Finland ska göra mer för att försäkra säkerheten för personalen och egendomen på det ryska konsulatet.

Utrikesministeriet fördömer vandalismen

Utrikesministeriet kommenterade och fördömde händelsen i ett meddelande till nyhetsbyrån STT.

– Fallet är beklagligt och Utrikesministeriet ser allvarligt på skadegörelse mot diplomatiska och konsulära beskickningar. Det är viktigt att de behöriga myndigheterna utreder det skedda, kommenterar Utrikesministeriet.

Polisen har inrett en förundersökning – fotbollsupporters eventuellt bakom dådet

Ålandspolisen säger till HBL att de har inrett en förundersökning om fallet. Förundersökningen är rubricerad som skadegörelse.

Enligt polisen består skadegörelsen av att konsulatets postlåda revs ner från sin ställning och en ölflaska kastades mot konsulatet, vilket resulterade i att en av konsulatets fönsterrutor krossades.

Polisen säger sig ha personuppgifter på personer som kan vara involverade i skadegörelsen. Ingen misstänkt har ännu kunnat identifieras i undersökningen, men Ålands polismästare Johan Pawli menar att anmälaren misstänker fotbollssupportrar.

– Vi har i dagsläget ingen klar bild i förundersökningen, men anmälaren uppfattade ju att det var en supportergrupp. Vi har haft tidigare fotbollssupportrar som urinerat genom stängslet, så under kvällarna med fotbollsmatcherna är risken högre för att det ska ske ordningstörningar, kommenterar Pawli.

Ofog riktat mot konsulatet leder till mer arbete för de finska myndigheterna

Enligt Pawli handlar det sannolikt om ett gäng på över tio personer som ligger bakom ofoget. I en intervju med Ålands Radio förklarar han att det varit mycket demonstrationer och tidigare ofog runt konsulatet efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina förra våren.

Pawli förklarar att konsulatets speciella juridiska status gör att även ofog på mindre skala måste tas på största allvar.

– Enligt de diplomatiska avtalen om att skydda diplomater och konsulat är det Finland som ansvarar för säkerheten. Saker som de här skulle egentligen inte få hända. I och med att ofoget riktats mot ett konsulat är det tyvärr inte en liten sak mera, säger Pawli.

Polismästare framför ljusbrun vägg.
Bildtext Ålands polismästare Johan Pawli vädjar till finländarna att använda bondförnuft och inte ställa till med ordningsstörningar utanför Rysslands konsulat i Mariehamn.
Bild: Patrik Skön / Yle

Enligt Pawli är polisen på Åland inte tillräckligt väl bemannad för att hålla konsulatet under uppsikt dygnet runt. Däremot vädjar han till alla ålänningar och alla som besöker Åland att inte ställa till med ofog eller ordningstörningar utanför konsulatet.

– Det finns ingen orsak att gå och ställa till med ofog utanför konsulatet. Det belastar bara Finland, i det här fallet Ålands polismyndighet. Vi har en plikt att skydda de som jobbar där. De enda som egentligen lider är Finland, Åland och deras myndigheter, säger Pawli.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter från Ålands polismyndighet 4.5.2023 10:51.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer från Ålands polismästare Johan Pawli 4.5.2023 13:32.