Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fuktskada i Korsholms högstadium – föräldrar vill att eleverna evakueras

Uppdaterad 04.05.2023 15:29.
Ryggsäckar ligger på ett golv och skolelever går förbi, det syns jeansklädda ben och gymnastikskor.
Bildtext Korsholms högstadium har länge haft problem med inomhusluften. Nu har en ny fuktskada upptäckts.
Bild: Katja Halinen / Yle

Förhöjda fuktvärden har upptäckts i omklädningsrummen och gymnastiksalen i Korsholms högstadium. Otäta ytor i duschutrymmena har gjort att vatten trängt in i konstruktionerna, visar rapport.

Företaget Investigo, som utför konditionsgranskningar, har granskat byggnaden. Investigos rapport är inte trevlig läsning för Korsholms kommun.

Förutom förhöjda fuktvärden kring omklädningsrummen och i gymnastiksalen visar rapporten också förhöjda fiberhalter i inomhusluften. De förhöjda halterna härstammar troligtvis från akustikskivorna i tak och på väggar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Resultaten i rapporten var en besvikelse, eftersom denna del av fastigheten åtgärdades så sent som 2017 men uppenbarligen upptäcktes inte detta då, säger fastighetschef Ronny Haglund enligt pressmeddelandet.

Åtgärder redan i sommar

Redan i sommar under elevernas sommarlov kommer fuktskadan i omklädningsrummen och duschutrymmena att åtgärdas. Golv och isolering kommer att rivas ut, och sedan ska grundplattan torka. Slutligen ska hela utrymmet få nya ytor.

Korsholms kommuns fastighetschef Ronny Haglund.
Bildtext Fastighetschef Ronny Haglund är besviken över de nya skador som hittats i en del av högstadiet som renoverades för bara en handfull år sedan.
Bild: Anna Ruda/Yle

I sommar byts också akustikskivorna i gymnastiksalen ut till en ny modell utan fiberisolering.

– Vi tror att åtgärderna vi nu vidtar kommer att förbättra situationen, säger Haglund enligt pressmeddelandet.

Planerna på nytt campus påverkas inte

Det finns också åtgärder som behövs, men som kommunen tvingas vänta med tills längre fram.

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att gymväggen och gymnastiksalsmattan byts ut någon gång under de närmaste åren.

– Vi måste se till helheten när vi planerar tidtabellen för olika åtgärder. Vi vet till exempel ännu inte vad alla åtgärder kostar, säger Haglund.

Samtidigt poängterar kommunen att fuktskadan inte påverkar projektet Korsholms bildningscampus. Gymnastiksalen ligger i en del av högstadiebyggnaden som inte ingår i bildningscampusprojektet.

I planerna för ett nytt bildningscampus ingår bland annat att delar av högstadiet rivs, andra saneras och en del byggs helt nytt.

Föräldrar vill att eleverna evakueras

Joanna Kraft-Nappari är inte förvånad över rapporten. Dels för att föräldrarna redan tidigare informerats om att gymnastiksalen är stängd och dels för att uppfattningen är att byggnaden har gjort sitt.

Kvinna står utomhus.
Bildtext Joanna Kraft-Napparis son går i Korsholms högstadium.
Bild: Privat bild.

– Det har länge funnits och finns fortfarande en stor oro bland oss föräldrar, säger Kraft-Nappari som helst skulle se att eleverna evakueras.

Trots att det inte är möjligt att evakuera alla elever så borde åtminstone de mest drabbade utrymmena tömmas.

– Men det förstår man ju också att man inte kan splittra på 600 elever och stor personal till olika enheter. Det bästa alternativet sku vara en total evakuering innan ännu fler blir sjuka. Vart vet jag inte. Men man hittar väl möjligheter om man riktigt vill, säger Kraft Nappari.

Artikeln är uppdaterad den 4 maj klockan 15:29 med Joanna Kraft-Napparis kommentarer.