Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hobbyklubbar inom parkour, bakning och gym för åboländska elever

Skolelever i både Kimitoöns kommun och Pargas stad får nästa läsår delta i skolklubbar, så att de hittar sin egen hobby.

Regionförvaltningsverken delade totalt ut 17 miljoner euro i understöd för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, där hobbyn är gratis för den som deltar.

Kimitoön får 60 000 euro för sina 32 olika klubbar i alla 7 grundskolor. Eleverna erbjuds klubbar inom bland annat motion och rörelse, kultur och konst, parkour, matlagning, djurskötsel och välmående.

Pargas får 86 000 euro för sina 56 klubbar i alla 13 skolor. I Pargas har man haft klubbar inom matlagning, bakning, djur, natur, dataspel, konst och på ett gym.

I Åboland lyckas man för det mesta erbjuda hobbyer åt alla, men det är en utmaning att få klubbarna att passa ihop med skolskjutsar.

I Åbo har det varit ett relativt lågt intresse för de svenskspråkiga klubbarna.

Åboland

Stadsdirektör Patrik Nygrén.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén avgår

Förtroendekris har lett till hans avgång.

Cecilia Hindersson är rektor för skärgårdens kombi

Cecilia Hindersson blir ny rektor för Arbis i Åbo

Cecilia Hindersson efterträder nuvarande rektorn Sixten Westerby, som går i pension. Hindersson jobbar just nu som rektor för det tvåspråkiga Skärgårdens Kombi i Pargas.

SIF öppnade säsongen med vinst över HIFK – GrIFK segrade i Åbo

Efter en jämn första period tog SIF greppet om matchen och ledde i halvlek med fyra mål. I andra halvlek höll gästerna tempot och ledde i sista tio minuterarna med åtta mål.

HIFK hittade en ny växel i slutminuterna, men kom inte närmare än fyra mål i från. Sjundeålaget tog hem poängen med siffrorna 31–35.

I Åbo var GrIFK bättre än ÅIFK med siffrorna 25-30.

– Första matchen är nu över och det finns en massa att förbättra. Speciellt att träffa rätt i de klara målchanserna, kommenterar GrIFK huvudtränaren Mikael Källman.

FM-ligan i handboll, herrar:

ÅIFK – GrIFK 25-30 (16-17)

HIFK – SIF 31-35 (12-16)

FM-ligan i handboll, damer

Dicken–SIF 34–23 (19–11)