Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Handelsträdgård i Borgå gör allt för att hålla mördarsnigeln borta – här är deras bästa tips!

Cassandra Wikström och Anne Koskinen i Cassandras trädgård.
Bildtext Cassandra Wikström (till vänster) är hortonom och Anne Koskinen är parkträdgårdsmästare och produktionsträdgårdsmästare. De funderar dagligen på snigelfrågor.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Den spanska skogssnigel, eller mördarsnigeln, är en invasiv art som kan ställa till med stor skada. Den finns redan i Nystaden i Lovisa och i Jernböle i Borgå.

På Cassandras trädgård i Borgå är det en lugn och kylig vårförmiddag. Då och då kör en bil förbi till närliggande industribyggnader och några kunder tittar in och vill köpa violer och penséer.

Handelsträdgården har funnits här drygt ett år och arbetet med att bygga upp gården och göra den trivsam är ännu på gång. Men alla ska inte trivas. Cassandra Wikström och kollegan Anne Koskinen är noga med att bygga upp allt så att den spanska skogssnigeln inte vill komma hit.

– De finns ju och många är besvärade av dem och vill inte ha dem i sina trädgårdar, så då är det viktigt att vi inte har dem här, säger Wikström.

– De har ju spritt sig så tusan i Helsingfors, fyller Koskinen i.

Hon berättar att allt som kommer in i handelsträdgården kollas noga. De vänder på krukor och undersöker plantorna. Och kunderna informeras om att det finns spansk skogssnigel i staden.

Video: Frida Frankenhaeuser. - Spela upp på Arenan

Den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas, finns åtminstone på två ställen i östra Nyland, både i Nystaden i Lovisa och i Jernböle i Borgå. Den är invasiv och den kan ställa till med stora problem eftersom den förökar sig fort, äter mycket och kryper långt på en dag.

– Den spanska skogssnigeln är ett problem, men man måste tänka på hur man löser det utan att skada våra egna snigelarter, säger Anne Koskinen.

Till exempel den gråsvarta kölsnigeln går lätt att förväxla med spansk skogssnigel, och pantersnigeln är en art som äter upp andra sniglar och kan vara till nytta. Med tanke på naturens mångfald undviker Koskinen och Wikström att använda gift om det bara går.

– Borgåsnäckan har funnits här på tomten. Vi har försökt få bort den och lyckats bra med det, men folk är ganska vana med den vid det här laget och inte så rädda för den, säger Cassandra Wikström.

Anne Koskinen planterar ett träd i Cassandras trädgård.
Bildtext Anne Koskinen är erfaren trädgårdsmästare. Hon brukar själv alltid skölja av rötterna då hon tar emot blommor eller växter från en bekant.
Bild: Anni Jonasson / Yle

I Jernböle, en kilometer från Cassandras trädgård, har man en verifierad observation av mördarsnigel. En sida av handelsträdgårdens tomt gränsar mot ett skogs- och åkerområde, så den sidan hålls under uppsikt.

– Längs med staketet måste vi hålla extra bra koll. I torrt väder kommer de inte över gruset, men regnar det kan de nog ta sig överallt. Vi håller koll och tittar under krukor ifall de skulle råka dyka upp, säger Wikström.

Inne i växthuset är det garanterat snigelfritt.

– Violer, penséer och sommarblommor har vuxit i växthus, så man kan vara säker på att de inte har någon snigel med sig. De här blommorna har ju vuxit inne i hela sitt liv, konstaterar Anne Koskinen.

Blommor på rad i ett växthus.
Bildtext Hit in kommer inga sniglar. Trädgården har två växthusbyggnader där de odlar örter, grönsaksplantor och sommarblommor.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Om man stöter på en spansk skogssnigel ska göra en anmälan på sajten vieraslajit.fi eller kontakta kommunen direkt. Via nätsidan vieraslajit.fi skickas anmälningarna om observationerna också till kommunen eller staden där man har upptäckt den invasiva arten.

Som kund kan man också vara trygg. Professionella trädgårdar är skyldiga att anmäla om de får en invasiv art på sitt område.

– I en riktig trädgårdsbutik ska de inte finnas, så det ska vara tryggt. Vi gör ju vårt bästa för att de inte ska finnas, säger Wikström.

Cassandra och Anne är noga med att mördarsnigeln inte kommer in i handelsträdgården

4:52