Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rebelledare i exil: "Det finns ingen vinnare i generalernas krig i Sudan – folket vill ha en civil regering”

Den sudanesiske rebelledaren Abdel Wahid Nur.
Bildtext Rebelledare Abdel Wahid Nur – en veteran som kämpat i Darfur.
Bild: Lehtikuva

Rebelledare Abdel Wahid Nur – en veteran från årtionden av strider i den oroliga Darfur-regionen – säger att det inte kan finnas någon vinnare i det krig som nu rasar mellan två rivaliserande generaler i Sudan.

Nur har uttalat sig för nyhetsbyrån AFP i grannlandet Sydsudans huvudstad Juba, där han bor efter att ha tillbringat flera år i Paris.

– Det sudanesiska folket vill inte ha någon av dessa ledare. Folket vill ha en civil regering, och det som nu sker i Sudan är en katastrof, säger Nur.

Strider har utkämpats i flera veckor mellan styrkor ledda av Sudans arméchef Abdel Fattah al-Burhan och de paramilitära RSF-styrkorna som leds av hans tidigare ställföreträdare, Mohamed Hamdan Daglo.

Striderna har förvandlat Khartoum till en krigszon, och också i Darfur har många dödats. Nur konstaterar att Darfur ”än en gång lider av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten”.

Nur är ledare för en fraktion av rörelsen SLM vars medlemmar enligt honom inte har anslutit sig till striderna.

Nur ledde upproret i Darfur 2003

Nur var ledare för Darfur-upproret 2003 då minoritetsgrupper reste sig mot arabiska eliter som de anklagade för att monopolisera Sudans politiska makt och rikedom. Den islamiststödda Omar al-Bashir som då hade makten släppte lös den ökända Janjaweed-milisen, föregångarna till RSF, vars grymheter chockade världen.

I oroligheterna dödades minst 300 000 människor och 2,5 miljoner människor drevs på flikt, enligt FN.

Blodsutgjutelsen ledde till internationella anklagelser mot Bashir och andra, under rubrikerna folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Även om konflikten i Darfur har avtagit under årens lopp finns det fortfarande stora mängder vapen, och det förekommer sporadiskt våld som ofta bryter ut till följd av tvister gällande tillgång till vatten, mark och resurser.

Källa: AFP