Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brändökidnapparen hotade att skjuta sin gisslan – nu skärper hovrätten straffet

Uppdaterad 04.05.2023 18:08.
Skylten ovanför ingången till Helsingfors hovrätt, med namn på finska och svenska.
Bildtext Fallet behandlades i Helsingfors hovrätt i slutet av februari i år.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mannen som i fjol i kidnappade en pojke i Helsingfors gjorde sig också skyldig till grovt rån. Det har hovrätten kommit fram till i sin behandling av fallet.

Det var i april 2022 som en nioårig pojke kidnappades under sin skolväg på Brändö i Helsingfors. Förövaren, som vid den tiden var 54 år gammal hotade pojken och förde honom till ett skogsparti i Sibbo. Där bands pojken fast i ett träd och lämnades.

Ungefär samtidigt som förövaren försökte utpressa pojkens föräldrar via textmeddelanden kunde pojken ta sig loss och sätta sig i säkerhet. Meddelandena löd bland annat ”Vi har din son” och ”Ingen polis, inga utomstående”.

Mannen har fastnat på övervakningsbilder då han under flera dagar före kidnappningen observerat pojkens hem och skolväg.

Reportrar och fotografer väntar på att dörrarna till rättssalen ska öppnas.

Brändökidnappningen behandlas bakom stängda dörrar

Det är oklart om också domen kommer att sekretessbeläggas.

Längre fängelsestraff

Den nu 55-årige mannen tog under pistolhot pojkens ryggsäck och mobiltelefon utan att lämna tillbaka dem. Därför döms han också för grovt rån. Samma åtalspunkt förkastades i tingsrättens behandling under sensommaren 2022. Det bidrar till att mannens straff skärps från fem års fängelse till sju år och sex månaders fängelse.

Hovrätten konstaterar att brottet var synnerligen klandervärt eftersom en försvarslös pojke hotats med grovt våld. ”Gör det här eller så får du en kula”, ska mannen ha sagt enligt pojkens vittnesmål.

Enligt rätten har motivet varit ekonomisk vinning. Mannen har nekat till brott både i tingsrätten och i hovrätten.

Domen kan överklagas förutsatt att Högsta domstolen ger besvärstillstånd.