Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringssonderaren Orpos experter är främst män som ger bakgrund åt andra män

Uppdaterad 05.05.2023 16:12.
Olli Rehn talar inför medierna.
Bildtext En av tre experter som har besökt Ständerhuset har varit ekonomer och 63 procent av dem har varit män. På bilden chefdirektör Olli Rehn på Finlands Bank.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringsförhandlingarna är allvarliga saker som i första hand sköts av allvarliga män. Bland partiledarna dominerar kvinnorna, men annars är regeringsförhandlingarna männens värld.

I regeringsförhandlingarna är det manliga experter som reder ut läget och manliga arbetsgrupper som diskuterar lösningarna.

I den här artikeln berättar vi om läget mitt på dagen på fredag. Procentsatserna kommer att röra sig, men helhetsintrycket kommer att bestå.

Här hittar du en lista på alla experter som hittills har kallats in till regeringsförhandlingarna på Ständerhuset.

Timo Kivinen.
Bildtext Näststörsta expertgruppen är säkerhetsexperterna. De är 20 till antalet och 85 procent är män. En av dem är försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Var tredje ekonom och de flesta av dem är män

Den största expertgruppen är ekonomerna.

I den här gruppen har vi klumpat i hop experter från bland annat Finlands Bank och ministerierna. De är 30 till antalet och 19 av dem är män. Det vill säga var tredje expert (30 procent) hittills är ekonom och 63 procent av dem är män.

Diagram över vilka experter som har varit på Ständerhuset

Följande stora grupp är säkerhetsexperterna från bland annat Försvarsmakten och ministerierna. De är 20 till antalet och 85 procent är män. Var femte expert talar om säkerhet.

Också teknik- och energisektorerna (10 procent) domineras av manliga experter. De är 10 till antalet och åtta eller 80 procent är män.

Lagstiftningsexperterna (14 procent) är 14 till antalet och 10 eller 71 procent är män.

Utbildningsexperterna (10 procent) är 10 till antalet och 6 av dem är män. Det vill säga 60 procent av de inkallade utbildningsproffsen är män.

Klimat, miljö- och lantbruksexperterna (6 procent) är sex till antalet och fyra av dem är män. 66 procent av miljöexperterna är alltså män.

Läs själv på statsrådet webbsida!

Statsrådet har en webbsida där du kan följa med regeringsförhandlingarna.

Kansanedustaja Matias Marttinen.
Bildtext Riksdagsledamoten Matias Marttinen (Saml) leder det så kallde reformbord som ser över den offentliga ekonomin. Männen leder 63 procent av reformborden.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

De flesta reformgrupper leds av män

Partiledarna är i första hand kvinnor (75 procent), men efter det går kvinnornas andel raskt nedåt.

Förhandlingarna förs vid åtta så kallade reformbord och i 18 sektioner som har relativt detaljerade uppdrag.

Av de åtta reformborden så är det fem som har manliga ordförande. Det vill säga männen leder 63 procent av huvudarbetsgrupperna.

Om vi räknar i hop reformborden och sektionerna så blir det sammanlagt 26 arbetsgrupper och undergrupper. Av dem har 15 eller 58 procent män som ordförande.

Anna-Kaisa Ikonen, kok.
Bildtext Riksdagsledamoten Anna-Kaisa Ikonen (Saml) leder det reformbord som synar social- och hälsovården.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Kvinnorna sköter socialvård, utbildning och rättsstaten

Arbetsgrupperna följer också långt traditionella könsmönster.

De reformbord som har kvinnlig majoritet jobbar med socialvård (75 procent), utbildning (58 procent) och rättsstaten (58 procent).

De hundraprocentigt manliga arbetsgrupperna är sektionerna för försvar och cybersäkerhet. Också den offentliga ekonomin och nedskärningar (85 procent) är en manlig affär.

Den grupp som jobbar med tillväxtfrågor är till 83 procent manlig och för arbetsmarknadsgruppen är 67 procent män som gäller.

Diagram över könsfördelningen vi de olika reformborden

Diskussion om artikeln