Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Bevisade att jag håller måttet i ligan” – Jaroprodukten Axel Vidjeskog berättar om viktiga månaderna i fjol och om tränarturbulensen i årets KuPS

Axel Vidjeskog i match 2021.
Bild: All Over Press

Kaoset i KuPS har varit ett samtalsämne i ligafotbollen. Jani Honkavaaras raka stil har planterats snabbt efter det tidiga tränarbytet – han meddelade omgående att det blir förändringar, säger Axel Vidjeskog.

Yle direktsänder fredagens ligamatch mellan KuPS och HJK direkt med start klockan 18.00.

100-årskalaset kunde verkligen ha kantats av färre frågetecken.

Det är onekligen bilden utifrån då Fotbollsfinland riktar blicken mot Kuopio och kvällens match mellan KuPS och HJK. Under flera år har det här varit duellen mellan den rika favoriten och den starka utmanaren.

Lagom till jubileumsmatchen i Kuopio har KuPS precis ställt sig upp efter månader av röra. Missnöjde Simo Valakari lämnade tränarposten i vintras, lokale Pasi Tuutti sparkades efter en svag start och meriterade Jani Honkavaara är nu tillbaka på sin tidigare arbetsplats.

– Det har väldigt händelserikt och lite turbulent, medger KuPS-mittfältaren Axel Vidjeskog.

I en färsk intervju med Helsingin Sanomat berättar Tuutti om den tre månader korta perioden som huvudtränare i KuPS. Han pekar på bland annat tunga spelartapp och kort förberedelsetid som orsaker till att resultaten uteblev.

Jani Honkavaara på presskonferens.
Bildtext Jani Honkavaaras senaste tränaruppdrag i SJK tog slut hösten 2021.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Enligt Vidjeskog har Honkavaara förändrat lagets spel sedan omstarten.

– Honkavaara sa nästan direkt att det blir justeringar. I vårt dna finns en vilja att vårda bollen, men han har fört in ett lite direktare spel. Vi behöver inte vara desperata för att ha bollen och slå femtio passningar inom laget innan vi tar ett avslut. Tidigare var vi nästan lite rädda att tappa bollen, men Honkavaara har gett oss mer frihet.

I och med återkomsten till fotbollsligan gick Jani Honkavaara omedelbart upp som den mest rutinerade tränaren i årets ligafotboll. Honkavaara, som ledde KuPS till ligaguld 2019, närmar sig 200 seriematcher som huvudtränare.

– Han är rak i sin stil och ber inte om ursäkt. Han har skinn på näsan.

Kommer att matchas centralt

Axel Vidjeskog fick mycket beröm av Pasi Tuutti inför säsongen. Den nu sparkade tränaren trodde på ett rejält genombrott för Vidjeskog i årets KuPS.

Den 22-åriga Jaroprodukten har startat i fyra av fem matcher så här långt och har också Honkavaaras förtroende.

– Vi pratade första dagen efter att han hade kommit och han berättade att han gillar min spelstil. Han har sett att han kan räkna med mig.

Axel Vidjeskog i Ilves.
Bildtext Axel Vidjeskog spelade tio matcher för Ilves förra säsongen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Framför allt ska Honkavaara ha fått upp ögonen för Vidjeskog under lånetiden i Ilves förra säsongen. Då fick han spela mycket på det centrala mittfältet.

– Honkavaara vill spela mig på samma position. Det betyder väldigt tuff konkurrens, men jag är inte så orolig. På den här nivån ska det vara hård kamp om en plats i startelvan och jag har presterat när jag har fått speltid.

”Bevisade att jag håller måttet”

Senast startade Urho Nissilä, Anton Popovitj och Jaakko Oksanen på KuPS-mittfältet. Den trion är riktigt stark med finska ligamått mätt.

– Jag visste att det skulle bli tuffare då Nissilä kom tillbaka från sin skada. Samtidigt är det roligt att vara i en omgivning där man måste vara absolut hundra för att hävda sig och vara bland de bättre på träningarna.

– Målet är att spela i varje match då jag är i spelskick. Det är ett tufft men inte helt orealistiskt mål. Tränarbytet har inte hjälpt till, det har känts som att man har fått börja om hela tiden.

Vidjeskog flyttade till Kuopio inför 2021-säsongen och fick en del förtroende under sitt debutår i KuPS. I fjol tillbringade han tre månader i Ilves och fick efterlängtat ansvar.

– Jag bevisade att jag håller måttet i fotbollsligan. Jag märkte också att bra insatser gjorde att jag fick ögonen på mig helt plötsligt. Jag fick spela med U21-landslaget och efter säsongen frågade andra klubbar om mitt läge. I slutändan var månaderna i Ilves en orsak till att jag kan tävla om en startplats mot landslagsmeriterade lagkamrater.

Yle direktsänder fredagens ligamatch mellan KuPS och HJK i TV2 och på Arenan. Avspark klockan 18.15.

Diskussion om artikeln