Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Experterna oeniga om vem som utförde drönarattacken mot Kreml: ”Tidpunkten gör att Ukraina har mer att vinna på attacken”

Den ryska presidentens flagga vajar över hans residens i Kreml.
Bildtext Den ryska presidentens flagga vajar över hans residens i Kreml den 4 maj 2023.
Bild: EPA-EFE

Drönarattacken mot Kreml natten till onsdagen väcker fortfarande fler frågor än svar.

– Om det var en ukrainsk drönare som lyckades tränga igenom ända till Kreml så säger det otroligt mycket om luckorna och problemen Ryssland har med sitt luftvärn och sitt elektroniska försvar.

Det säger forskaren Samuel Bendett från tankesmedjan Center for a New American Security i Washington DC.

– Det kan ha varit en operation av icke-militära aktörer, någon som i grunden är antirysk, men inte nödvändigtvis med den ukrainska regeringens välsignelse.

Attacken skedde natten till onsdagen den 3 maj.

När nyheten om attacken först spreds sa många tillfrågade experter att det såg ut som en så kallad falsk flagga-operation. Det betyder att Ryssland själv utförde explosionen för att kunna skylla på Ukraina.

Men i dag har många andra experter, bland dem alltså också Bendett, sagt att det är mycket möjligt att Ukraina utförde attacken.

Eller så var det en fristående grupp. Det finns många anti-Kreml-grupper både i och utanför Ryssland som har både viljan och kanske kapaciteten att utföra en sådan här drönarattack.

– Om den ukrainska staten skulle ligga bakom, vilket jag inte på något sätt tror, så hade de gjort det bättre, säger den förre befälhavaren för det estniska flygvapnet, brigadgeneral Jaak Tarien i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR.

Han tror inte heller att Ryssland ligger bakom dådet.

– Om någon rysk säkerhetstjänst skulle ligga bakom så är det värt att tänka på att Ryssland sprängde ryska bostadshus för att rättfärdiga kriget i Tjetjenien – de skulle också ha gjort det bättre.

Men till exempel den amerikanska tankesmedjan ISW håller fortfarande fast vid falsk flagga-teorin.

Det kan vara en symbolisk attack i hjärtat av Moskva för att visa att ingen del av det europeiska Ryssland är säkert från ukrainska attacker

– Det kan vara en symbolisk attack i hjärtat av Moskva för att visa att ingen del av det europeiska Ryssland är säkert från ukrainska attacker, säger Bendett.

På tisdagen ordnas årets största militärparad i Moskva och tidpunkten för drönarattacken är pinsam för Putin.

– Det är uppenbart att en attack mot Kreml har ett stort symboliskt värde med tanke på att Ryssland planerar en massiv Segerdagsparad den 9 maj.

Om Ukraina utförde attacken så är det för att få Rysslands armé ur balans och tvinga dem att flytta luftvärnsresurser till Moskva

Samuel Bendett

Ryssland säger i dag att USA står bakom drönarattacken. Samtidigt beskriver Kreml fortfarande attacken som ett mordförsök på Putin.

Formellt utreder Ryssland händelsen som ett terrordåd. Rysslands utrikesministerium säger att terrordådet inte kommer att bli obesvarat.

– Naturligtvis kan jag inte ge några detaljer. Hur som helst så talar vi bara om genomtänkta balanserade åtgärder som motsvarar våra nationella intressen, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Dmitry Peskov
Bildtext Dmitrij Peskov. Bilden är från mars 2023.
Bild: Sergey Guneev / AOP

– Efter dagens terrorattack finns det inga alternativ kvar förutom att fysiskt eliminera Zelenskyj, skrev Rysslands förre president Dmitrij Medvdev igår på den sociala meddelandetjänsten Telegram.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upprepar i dag det han sa igår i Helsingfors, att Ukraina inte är inblandat.

Det är både i princip och i praktiken möjligt att någon gren av Ukrainas säkerhetstjänst har utfört attacken utan Zelenskyjs vetskap.

Säkerhetstjänsten har utfört liknande attacker på rysk mark tidigare och har befogenheter att göra det utan att först fråga presidenten.

Det är helt klart ett löjligt påstående

Vita husets talesperson John Kirbys svar på Rysslands påstående att USA står bakom drönarattacken mot Kreml