Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenske guldtränaren Rikard Grönborg tar över Tappara

Uppdaterad 04.05.2023 16:15.
Rikard Grönborg står i båset.
Bild: IMAGO/Pius Koller/ All Over Press

Rykten om Rikard Grönborg till Tappara har cirkulerat i flera månader och nu har han satt sitt namn på kontraktet. Den svenske världsmästaren efterträder Jussi Tapola. Jag känner till Tapparas framgångar, säger han på en presskonferens.

Tappara har nått stora framgångar under Jussi Tapolas ledning de senaste säsongerna, men nu är den eran över. Tapola meddelade redan i höstas att den gångna säsongen skulle bli hans sista i klubben.

Sedan i vintras har rykten gjort gällande att svenske guldtränaren Rikard Grönborg är ny lots i mästarklubben och i dag kom bekräftelsen.

– Hela processen har varit väldigt professionell. Klubben sålde in en idé och jag ville vara en del av den. Jag känner till Tapparas framgångar och traditioner, säger Grönborg på en presskonferens.

Grönborg har skrivit på ett kontrakt som gäller över tre säsonger.

– Förhoppningsvis kan jag föra med mig en ny vision och en ny röst. Genom det hoppas jag att vi kan ta ytterligare ett kliv. Vi ska vara stolta över det vi gör på isen, säger han.

I Grönborgs ledarstab ingår Juha Juujärvi, Konsta Karjalainen, Pasi Puistola och Aki Näykki.

Grönborg står med händerna knäppta på en presskonferens.
Bildtext Grönborg har skrivit på för tre säsonger med Tappara.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Ville inte tala om NHL-option

Grönborg ledde Tre Kronor till dubbla VM-guld 2017 och 2018. Efter kvartsfinalsortin mot Lejonen i VM 2019 lämnade han landslaget och tog över den Schweiziska klubben ZSC Lions.

Grönborg ledde ZSC Lions i tre och en halv säsong men fick sparken i december förra året.

Svensken har vid flera tillfällen lyfts fram för NHL-jobb. På presskonferensen ville han inte berätta om kontraktet innehåller någon NHL-option.

– Jag har haft intervjuer för olika positioner under de senaste åren och det har funnits intresse i NHL. Pandemin gjorde att vi tog ett steg tillbaka.

– Jag vill inte tala om detaljer i kontraktet, jag är här nu och fokus ligger på lära känna staben och laget. Om jag gör något bra i framtiden så kanske jag får ett erkännande. Nu är jag en del av det är laget och ska göra mitt jobb, säger Grönborg.

Rikard Grönborg är Tapparas andra utländska tränare. I mitten av 1990-talet basade ryssen Boris Majorov för klubben.

Diskussion om artikeln