Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Normal fästingsäsong att vänta – professor: Undvik inte naturupplevelser på grund av fästingen

Tre fästingar i olika storlek på en vit duk.
Bildtext Till vänster en nymf, den övre till höger är en honfästing och under den en hane.
Bild: Miikka Varila / Yle

Med våren kommer fästingarna och efter en lång vinter har de nu börjat röra på sig. Men trots att vintern varit gynnsam för fästingarna lär det inte bli någon fästingsäsong utöver det vanliga.

Enligt professor Ilari Sääksjärvi, som jobbar på enheten för biodiversitet på Åbo universitet, har fästingsäsongen nu kört igång på allvar.

– På de områden där marken är bar och temperaturen är över fem grader under dagarna börjar man se normal fästingaktivitet, säger han.

Under de senaste 30 dagarna har över 5 000 fästingobservationer rapporterats till punkkilive-appen som Åbo universitet och Pfizer utvecklat tillsammans.

Men även om det kan kännas som att fästingarna skulle ha blivit betydligt fler i år, så förklarar Sääksjärvi det med den långa vintern.

– När vi har varit länge utan fästingar, så kan det när säsongen kör igång kännas som om de finns överallt även om situationen inte skulle skilja sig särskilt mycket från tidigare år.

– Vi har en normal mängd fästingar just nu.

Sääksjärvi medger ändå att vintern i år har varit gynnsam för fästingarna.

– Snön isolerar och förbättrar de övervintrande djurens levnadsmöjligheter. Den snörika vintern som vi hade var bra för fästingarna.

Vad är då bra levnadsförhållanden för fästingen nu under våren?

– Fukt, växtlighet, förna och en passlig temperatur är ett recept för en bra fästingsommar. Mycket torra miljöer är inte bra för fästingen eftersom de lätt torkar ut och dör.

Sund, men inte överdriven rädsla är bra

Fästingarna kan sprida sjukdomar som orsakas av borreliabakterien eller TBE-viruset och därför är många rädda för fästingarna.

Enligt Ilari Sääksjärvi är det sunt att ha en viss rädsla för fästingar eftersom hälsorisken de för med sig är verklig.

– Jag förstår rädslan väl eftersom vi ändå talar om djur som är bland de farligaste för människan i Finland. Men det har kanske gått för långt om folk undviker att röra sig i naturen på grund av fästingarna.

– Nyttorna av att röra sig i naturen överväger ändå risken att få någon fästingburen sjukdom.

Sääksjärvi poängterar det årliga mantrat då det gäller fästingar.

– Efter att du har rört dig i områden där det finns fästingar, granska kroppen för möjliga fästingar. Ljusa byxor är också bra, eftersom man lättare kan se fästingarna då.

Och på de områden där det förekommer fästingburen hjärninflammation eller TBE påminner Sääksjärvi att det är bra att ta fästingvaccinet.

– Men även om man tar vaccinet ska man inte glömma att granska kroppen för fästingar. Vaccinet skyddar endast mot TBE, inte mot borrelios.