Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jyrki Katainen ny ordförande för Kultur- och konstområdets centralorganisation

Uppdaterad 04.05.2023 18:13.

Jyrki Katainen har utsetts till ny ordförande för Kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta.

”Konst och kultur har en stor betydelse för demokratin. Vi behöver både den kritiska förståelsen som man får via en bred allmänbildning, men också gemensamma upplevelser, säger Katainen om sin motivation till att bli kultur- och konstbranschens förkämpe, i ett pressmeddelande.

Jyrki Katainen är överombudsman för jubileumsfonden Sitra, men avgår i sommar för att bli delägare i ett startupförtag. Han har tidigare varit EU-kommissionens vice ordförande, statsminister och Samlingspartiets ordförande.

Kulta är en riksomfattande centralorganisation för kultur- och konstområdets stöd- och producentorganisationer vars syfte är att främja konstens och kulturens verksamhetsförutsättningar och position i samhället.

Relaterat

Ljusklädda dansare mot en mörk bakgrund.

Ölreklam på balettdräkten – kan sponsring rädda kulturen när pengarna sinar?

Behovet av sponsorer och mecenater inom kulturen ökar.

Utmarsch vid alla teatrar i början av oktober

Fackförbundet för teater och media Finland (Teme) ordnar en utmarsch vid alla teatrar i Finland torsdagen den 5 oktober klockan 13, uppger fackförbundet i ett pressmeddelande.

Med utmarschen protesterar man mot regeringens planerade nedskärningar.

Enligt fackförbundet har man hittills i offentligheten rätt lite diskuterat nedskärnignarnas inverkan på arbetstagarnas försörjning inom konst- och kulturbranschen och på hela branschens livskraft.

Enligt Karoliina Huovila som är verksamhetsledare vid Fackförbundet för teater och media Finland är konst- och kulturbranschen ändå i skottlinjen för nedskärningarna.

”Det görs mycket snuttjobb inom konst- och kulturbranschen, så nedskärningar i till exempel inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa orsakar stora inkomstbortfall för konstnärerna”, säger Huovila i pressmeddelandet.

Källa: Pressmeddelande