Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa

Mika Gehör dukar fram glas på restaurangbordet.
Bildtext Mika Gehör behöver fler som kan jobba med honom i hans restauranger i Borgå.
Bild: Hanna Othman / Yle

Tack vare att restauranger samarbetar med yrkesinstitut har de lyckats få personal inför sommarsäsongen, men kunnigt arbetsfolk med erfarenhet lyser fortfarande med sin frånvaro.

– Det är ett tungt jobb och lite betalt. Branschen lockar inte längre.

Det säger Taru Uotila som är restaurangchef på Haiko gård i Borgå.

För ganska exakt ett år sedan var det kritiskt bland de östnyländska restaurangägarna. Det var brist på både kockar, kökspersonal och servitörer.

Under coronapandemin var det många som sökte sig till andra jobb och efter det var det svårt att få tillbaka personal.

– Det är också obekväma arbetstider. Ofta jobbar vi då andra festar, säger Uotila.

haiko gård
Bildtext Haiko gård letar konstant efter mer personal, speciellt jobbare med lång erfarenhet. De har ändå lyckats hitta sommarjobbare och får bland annat förstärkning från Norra Finland.
Bild: YLE/Stefan Härus

Haiko gård utbildar sin egen personal för att få det att gå ihop.

– Det är tungt för de stadigvarande att också utbilda ny personal vid sidan av jobbet.

Också restaurangägare Mika Gehör i Borgå letar efter personal inför sommaren. Det behövs åtminstone en till i köket och en till ute i salen. Han basar för både Bistro Gustaf och Trattoria Nonna Sophia som ligger vägg i vägg.

– Det har varit lättare att hitta unga och många har letat efter sommarjobb. Men det är svårt att hitta kunnig personal som har erfarenhet.

Mika Gehör ler mot kameran.
Bildtext ”Vi sökte personal via arbetskraftsbyrån men fick inte riktigt napp den vägen. Nu har vi fått sommarjobbare som varit hos oss tidigare”, säger Mika Gehör.
Bild: Hanna Othman / Yle

Eftersom många restauranger och krögare stod inför samma situation började de samarbeta med yrkesinstitut för att få personal. Den vägen har de lyckats.

Restaurangägare Mia Heijnsbroek-Wirén i Lovisa har Bistro & Pianobar Kronan, Degerby Gille och Café & Butik Kronan som nyligen öppnat i köpcentret Galleria. Hon har det väl förspänt inför sommaren.

– Det ser riktigt bra ut. Vi har många sommarjobbare och har lyckats få behörig personal.

Trots att Heijnsbroek-Wirén har lyckats rekrytera tycker hon ändå inte att det har blivit lättare att hitta kunnig personal. Det är speciellt svårt att hitta personal som har erfarenhet.

Hon anser att coronaåren har satt sina spår och branschens dragningskraft har blivit sämre.

– Faktum är att branschen är jättekänslig om köpkraften tynar bort, vilket den har gjort sen förra hösten med alla ränteförhöjningar. Folk har blivit försiktiga med att använda pengar.

Kvinna sitter bakom en bärbar dator i en restaurang.
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén ser fram emot en tuff sommar då Lovisa bland annat står värd för bostadsmässan.
Bild: Leo Gammals / Yle

Heijnsbroek-Wirén tror att folk är rädda för att branschen inte är en stabil arbetsgivare.

– Jag gör mitt bästa för att kunna hålla min personal. Det är den viktigaste resursen jag har. Det gäller att kämpa på och själv jobba lite hårdare för att klara av det.

För att göra jobbet mer lockande erbjuder både Mia Heijnsbroek-Wirén och Mika Gehör mer lön än vad kollektivavtalet rekommenderar.

– Jag hoppas att branschen blir lockande igen eftersom det finns mycket jobb och det är möjligt att jobba extra för den som vill, säger Gehör.

Diskussion om artikeln