Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra dömda för uppvigling i samband med stormningen av USA:s kongressbyggnad

En grupp Proud Boys-medlemmar klädda i svart och gult.
Bildtext Henry ”Enrique” Tarrio (med bakvänd keps) tillsammans med andra Proud Boys-medlemmar i samband med en demonstration i Washington DC i december 2020. Tarrio hör till de Proud Boys-anhängare som på torsdagen dömdes för uppviglingsbrott.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over Press

Rättsprocesserna med anknytning till stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden i januari 2021 fortsätter. På torsdagen fälldes fyra medlemmar i en organisation inom extremhögern för sammansvärjning för att begå uppror.

Fyra medlemmar i ytterhögergruppen Proud Boys dömdes på torsdagen för uppviglingsbrottet sammansvärjning för att begå uppror i samband med stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari 2021. Tidigare har medlemmar av ytterhögermilisen Oath Keepers fällts för samma brott.

För sammansvärjning för att begå uppror kan man dömas till upp till 20 års fängelse. Vilket straff de fyra fällda Proud Boys -medlemmarna får tillkännages senare.

Vid stormningen trängde sig demonstranter som stödde Donald Trump in i kongressbyggnaden i protest mot att Trump hade förlorat det amerikanska presidentvalet i november 2020 för att försöka hindra kongressen från att bekräfta att Joe Biden hade valts till president.

Folkmassan stormar Capitolium. I folkhavet som väller upp för trapporna till kongressbyggnaden syns amerikanska flaggor, blå flaggor med texten Trump 2020 och ett antal gula flaggor.
Bildtext Stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari 2021.
Bild: JD Images/Shutterstock/All Over Press

Bland de fyra som fälldes för uppviglingsbrott fanns också Proud Boys-gruppens tidigare ledare Henry ”Enrique” Tarrio, som inte fysiskt deltog i stormningen. Enligt domstolen organiserade och ledde han Proud Boys angrepp mot kongressen. De fyra och en femte medlem i gruppen fälldes också för flera andra brott, inklusive obstruktion av kongressens arbete.

Över 900 personer har gripits i samband med stormningen av kongressbyggnaden, men endast ett fåtal har åtalats för uppviglingsbrottet sammansvärjning för att begå uppror. I stormningen miste fem människor livet och 140 poliser skadades.

Proud Boys är en ytterhögerorganisation som har gjort sig känd för våldsamma demonstrationer och för slagsmål med demonstranter som har andra värderingar än de.

Källor: Washington Post, AFP, Reuters, BBC