Sagan om soldrivna bilar blev kort på bilfabriken i Nystad – nu vill fabriken utveckla smidigare produktionslinjer
I slutet av i fjol tog bilfabriken i Nystad i bruk en ny produktionslinje, som skulle tillverka Lightyear 0-bilar. Elbilarna laddas delvis med hjälp av solenergi. Bolaget som låg bakom elbilen försattes ändå i likvidation kort därefter.
Därför hann bilfabriken i Nystad endast tillverka ett tiotal bilar, innan produktionen lades ner. Efter det stod produktionslinjen tom, skriver Yle Turku.
Produktionslinjen var inte en så dyr investering jämfört med många andra produktionslinjer, eftersom bilens kaross var färdigmålad då den kom till bilfabriken. Trots det kostade produktionslinjen flera miljoner euro.
Bilfabriken har också varit tvungen att bygga om andra produktionslinjer. Valmet Automotive tillverkar inte längre stadsjeepar för Mercedes-Benz, utan förbereder sig istället på att börja tillverka sportbilar för samma bilmärke. Bilfabriken hann tillverka 350 000 stadsjeepar av modellen GLC.
Hur kan produktionen göras mer flexibel?
Vid bilfabriken har man nu tröttnat på att bygga om produktionslinjerna. Därför försöker bolaget utveckla en mer flexibel produktionscell för svetsningen. Det berättar kommunikationsdirektör Mikael Mäki.
– När bilmodellen byts ut måste den gamla svetsverkstaden monteras ned. Efter det bygger vi en ny svetsverkstad, som uppfyller kraven för den nya bilmodellen. Vårt innovationscenter utvecklar nu en produktionslinje, som inte skulle använda fasta jigganordningar för svetsningen. Om vi gör ändringar i hur robotarna är programmerade, så kan vi använda samma produktionslinje för att producera delar till flera olika bilmärken.
Ifall bilfabriken är tvungen att bygga en helt ny produktionslinje för en ny bilmodell med både svetsverkstad och måleri, så kan prislappen landa på hundratals miljoner euro.
Valmet Automotive tog i bruk det nya innovationscentret vid valborg. Meningen är att utveckla nya lösningar, som funkar för bilfabriken. Kravet för en modern bilfabrik i dag är att man anpassar produktionen enligt behoven, inte att man har osmidiga produktionslinjer för enskilda bilmärken. Det konstaterar Pasi Rannus, chef för produktionsverksamheten i ett pressutskick.
– Vi gör saker som ska göra det möjligt för oss att tillverka bilar i Nystad långt in i framtiden.
Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Aurinkosähköautojen valmistukseen rakennettiin oma tuotantolinja miljoonilla euroilla Uudessakaupungissa – vain kymmenen autoa valmistui av Ari Welling. Översättning av Nora Engström.