Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ed Sheerans Thinking Out Loud är inte som Let's Get It On

Uppdaterad 04.05.2023 23:17.
Musikern Ed Sheeran på väg från rättssalen efter att ha vittnat i New York den andra maj 2023.
Bildtext Ed Sheeran fick rätt: han har inte plagierat Marvin Gayes och Ed Townsends låt Let's Get It On. Här lämnar han rätten efter att ha vittnat tidigare i veckan.
Bild: Sarah Yenesel / EPA

En domstol i New York har slagit fast att Ed Sheerans hit Thinking Out Loud inte är ett plagiat av Marvin Gayes sjuttiotalslåt Let's Get It On.

Juryn i en federal domstol i Manhattan konstaterade att Ed Sheerans hit Thinking Out Loud inte på ett olagligt sätt lånade element av Marvin Gayes låt Let's Get It On från 1973.

– Det är förödande att anklagas för att stjäla någon annans låt när vi har jobbat så hårt, konstaterade Sheeran utanför domstolen efter domslutet.

– Jag vill tacka juryn för att den fattade ett beslut som hjälper att skydda den kreativa processen för låtskrivare här i USA och överallt på jorden, tillade han.

Det var den avlidne låtskrivaren Ed Townsends anhöriga som hade stämt Sheeran för plagiat. Townsend skrev Let's Get It On tillsammans med Marvin Gaye. Rättsprocessen har pågått sedan år 2017, tre år efter att Sheeran gav ut låten Thinking Out Loud.

Enligt stämningen skulle låten ha kopierat bland annat ackordföljd, rytm, harmonier, trummor och basgång från Let's Get It On, men det höll inte juryn med om, utan den accepterade Sheerans motargument att de här elementen utgör baskomponenter i musik och därför inte kan skyddas av upphovsrättslagstiftning.

Ed Sheeran på scen med en bild av Ed Sheeran på storskärm bakom honom.

Ed Sheeran-rättegången fortsätter: ”Inspirerades av Van Morrison”

Rättegången om låten "Thinking Out Loud" fortsätter.

Källa: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 23.17 med kommentarer av Ed Sheeran.