Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SK: HUS-anställd har snokat i ministers hälsouppgifter

En minister i Sanna Marins (SDP) regering har blivit utsatt för att någon snokat i hens hälsouppgifter. Det uppger en regeringskälla till Suomen Kuvalehti. Enligt källan informerades statsrådet om fallet förra veckan. Vem ministern som har drabbats är har SK inte kännedom om.

HUS-sammanslutningen meddelade i slutet av april om en misstänkt dataskyddskränkning och uppgav att en anställd vid HUS är misstänkt för att under flera års tid ha gjort ogrundade sökningar i patient- och befolkningsregister.

Enligt regeringskällan är den misstänkta är en person med både finskt och ryskt medborgarskap. Tidningen Maaseudun Tulevaisuus har tidigare rapporterat att en person med dubbelt ryskt och finskt medborgarskap som under flera år samlat in uppgifter på folk via HUS-sammanslutningens datorer. Skyddspolisen är inkopplad i ärendet, rapporterar SK.

HUS ansvarar för den specialiserade sjukvården i Nyland.

Källa: STT

Inrikes

Utmarsch vid alla teatrar i början av oktober

Fackförbundet för teater och media Finland (Teme) ordnar en utmarsch vid alla teatrar i Finland torsdagen den 5 oktober klockan 13, uppger fackförbundet i ett pressmeddelande.

Med utmarschen protesterar man mot regeringens planerade nedskärningar.

Enligt fackförbundet har man hittills i offentligheten rätt lite diskuterat nedskärnignarnas inverkan på arbetstagarnas försörjning inom konst- och kulturbranschen och på hela branschens livskraft.

Enligt Karoliina Huovila som är verksamhetsledare vid Fackförbundet för teater och media Finland är konst- och kulturbranschen ändå i skottlinjen för nedskärningarna.

”Det görs mycket snuttjobb inom konst- och kulturbranschen, så nedskärningar i till exempel inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa orsakar stora inkomstbortfall för konstnärerna”, säger Huovila i pressmeddelandet.

Källa: Pressmeddelande

Döda minkar i traktorskopa.

Fågelinfluensa på minkfarm i Norra Österbotten

Samtliga djur på gården ska avlivas.

Daghem i Grankulla har saknat giltigt bygglov i flera år

Det privata gruppfamiljedaghemmet Ekebo i Grankulla saknar bygglov för sina lokaler. Det löpte ut redan 2019.

2014 beviljades föreningen som driver daghemmet tillfällig ändring av byggnadens användningsändamål för fem år. Grankulla stad upptäckte i maj 2023 att daghemmet saknar giltigt bygglov.

Föreningen hyr lokalerna av FBK och föreningens styrelseordförande svarar staden att FBK under september månad har skickat in en ansökan om nytt bygglov som ska behandlas i byggnadsnämnden inom kort.

Föreningen vill fortsätta med sin verksamhet, som nu innefattar 11 barn, i lokalen. Daghemmet ska ha giltigt bygglov före nyår.