Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Eurovisionsveckan börjar på måndag – Käärijä-febern intog Liverpool, BESS ger den finländska juryns poäng

Käärijä och hans dansare på en scen, i kanterna Eurovisionens grafik.
Bild: Mikke Pöyhönen / Yle

Eurovisionen når sin kulmen i Liverpool nästa vecka. Semifinalerna äger rum tisdagen 9.5 och torsdagen 11.5. Lördagen 13.5 är det dags för final. Käärijä utstrålar segervilja och hans show Delivery from Finland är redo för semifinalen på tisdag.

Käärijäs första repetitionsvecka i Liverpool har gått utmärkt och detaljerna i uppträdandet har finslipats inför finalerna nästa vecka. Vi kommer att se en explosiv Cha Cha Cha-show som är optimerad för eurovisionsscenen och som delvis utnyttjar bekanta element från UMK-finalen, till exempel Käärijäs starka karisma och den ikoniska gröna boleron, de rosaklädda dansarna med de vita tänderna samt "tåget".

Kärnan i showen är Käärijäs egen gestalt med enorma skuggreflektioner samt en container i trä, "en leverans från Finland", som Käärijä och dansarna frigör sig ur i början av showen. Showen Delivery from Finland är en symbol för Cha Cha Cha:s budskap om frigörelse och den syftar till att skapa kontraster, precis som själva låten.

”Nästa vecka konkretiseras det vi jobbat för i mer än ett halvt år och jag orkar knappt vänta på att få kliva upp på scenen”, säger Käärijä. "Vår koreografi, det visuella, låten och hela showen har finslipats av ett otroligt team under de senaste månaderna och nu under repetitionsveckan. Nu ska vi bara ta hem vinsten – och få finländarna att samlas på torget!"

“Käärijäs uppträdande har utvecklats betydligt efter UMK och nu har pusselbitarna fallit perfekt på plats ur produktionens synvinkel”, kommenterar huvudproducent Anssi Autio. "Showen som vårt fantastiska team skapat har överträffat våra förväntningar. Förhoppningsvis känner den stora publiken likadant."

Finland röstar i första semifinalen – BESS ger Finlands poäng i finalen

Käärijä uppträder sist i den första semifinalen 9.5 där sammanlagt 15 länder deltar. I och med regeländringen kommer tio länder att gå direkt till lördagens final enbart utgående från publikrösterna. Den som bor i Finland kan rösta på sitt favoritland i första semifinalen – man kan inte rösta på det egna landet. I den första semifinalen röstar också Tyskland, Frankrike och Italien som går direkt vidare till finalen. I och med regeländringarna kan man i år rösta också i länder som inte deltar i tävlingen. Man kan rösta genom att skicka sms, ringa, via Eurovisionens officiella app eller på röstningswebbplatsen.

På grund av de ändringar i reglerna som trädde i kraft i år räknas endast publikrösterna i semifinalerna. Den finländska juryn kommer alltså att ge sina poäng endast i finalen 13.5. Finlands poäng ges i år av en av Finlands största artister, BESS, som rönte framgång i UMK förra året. Sammansättningen av Finlands proffsjury offentliggörs först efter finalen.

"Det här är superhäftigt och en stor ära att få ge de finländska poängen i år!", säger BESS. "Min kärlekssaga med Eurovisionen pågår fortfarande och Käärijäs show får entusiasmen åtminstone inte att avta. Eurovisionen kommer att bli fantastiskt och spännande, can't wait!"

Eurovisionssändningar på flera språk

Båda semifinalerna 9.5 och 11.5 samt finalen 13.5 sänds direkt på Yle TV1, Yle Arenan, Yle Radio Suomi och Yle X3M. YleX kommer också att ha egna sändningar från första semifinalen och finalen.

Mikko Silvennoinen fungerar som kommentator på finska och Johan Lindroos och Eva Frantz ansvarar för referatet på svenska. Alla tre programmen refereras också på två samiska språk av Heli Huovinen (enaresamiska) och Aslak Paltto (nordsamiska).

Den första semifinalen och finalen refereras också på ryska (Levan Tvaltvadze) samt på ukrainska av Galyna Sergeyeva som också var kommentator i UMK.

Sändningstider och referat:

Käärijäs TikTok-live idag, öppningsceremoni på söndag, Eurovillage-uppträdande på onsdag

Eurovisionsfinalveckan som snart inleds är späckad med generalrepetitioner, livesändningar, medieintervjuer och mångahanda andra evenemang. Några puffar:

  • Vi följer Käärijäs eurovisionsresa aktivt på UMK:s sociala mediekanaler på TikTok, YouTube, Instagram och Facebook! Eurovisionsredaktören Katri Norrlin är på plats i Liverpool och rapporterar i sociala medier ända från öppningsceremonin söndagen 7.5 (Turquoise Carpet) fram till hemresan.

  • Käärijä svarar på publikens frågor i TikTok-live idag fredag 5.5 kl. 19 finsk tid

  • Serien Käärijä Liverpoolissa har redan börjat på UMK:s YouTube-kanal. Under eurovisionsveckan utlovas också stämningar från Käärijäs Eurovillage-uppträdande samt möten med andra eurovisionsdeltagare.

På andra språk