Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skyddshemmet i Karleby kan nu ta emot klienter med husdjur: ”Vi tror att det här är en stor sak”

En närbild på en hund av rasen Welsh Corgi, hunden är kopplad och i bakgrunden syns benen på husse eller matte.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Allt fler skyddshem i landet välkomnar numera också husdjur och skyddshemmet i Karleby är det senaste att öppna upp sina dörrar för dem som behöver få ta med sig djur. En viktig förändring, säger ansvariga.

Socialarbetare Jessica Sundström är enhetschef på skyddshemmet Aina, som drivs av föreningen Karleby mödra- och skyddshem rf. Hon glädjer sig åt att man på Aina nu har gått in för att börja välkomna klienter med husdjur.

Sundström säger att frågan är väldigt viktig.

– Vi har många klienter som har husdjur. De måste få komma bort hemifrån på grund av våld i hemmet, men de kan inte lämna husdjuret hemma, säger Sundström.

Klienterna upplever att djuret riskerar bli utan omvårdnad ifall det stannar hemma. Eller så är situationen värre än så.

– Ibland finns en risk för att det utövas våld mot djuret om det stannar hemma.

Hur ofta tror du att oro för husdjuret har varit ett hinder för att söka hjälp hos er?

– Det är svårt att säga hur ofta det är ett hinder. Men vi vet att de platser runtom i landet dit man får ta med djur är väldigt upptagna hela tiden.

Enligt Sundström har det med jämna mellanrum hänt att skyddshemmet i Karleby tvingats hitta en plats någon annanstans för att klienten behövt få ta med sig ett husdjur.

Tar emot vilken tid på dygnet som helst

Sakta med säkert har det ändå blivit vanligare att finländska skyddshem välkomnar även djur och det ingår i skyddshemmens gemensamma nationella strategi att arbeta vidare för saken.

I Finland finns idag knappt 30 skyddshem. Omkring tio av dem kan idag välkomna klienter med husdjur. Sundström påpekar att det inte är alla som kan ordna skötsel av djuret via någon vän eller bekant. Särskilt inte med kort varsel.

– Till oss kan man ju komma vilken tid på dygnet som helst, men mitt i natten kan det vara svårt att få fixat att någon annan tar hand om djuret.

Skyddshemmet i Karleby har fem rum. Antalet klienter varierar stort berättar Sundström, eftersom det också kan bo en hel familj i ett rum. Det händer att alla platser är upptagna, men det är sällsynt. Och Sundström poängterar att alla skyddshem arbetar tillsammans så att ingen någonsin blir utan hjälp.

Ensamma leksaker på en soffa
Bildtext Till ett skyddshem kan man vända sig när som helst som behovet finns.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Hon önskar att tröskeln för att söka hjälp från ett skyddshem ska bli lägre. Man måste inte vara utsatt för allvarligt fysiskt våld för att ta kontakt, tvärtom – tröskeln för att be om hjälp borde vara betydligt lägre än så.

Man önskar ändå att klienten ska ringa på förhand, om det bara är möjligt. Skyddshemmet i Karleby svarar alltid på numret 044 336 0056.

Om klienten vill ta med sig ett husdjur så funderar man på det praktiska tillsammans. Många stora djur kanske inte ryms in, och är det fråga om en hund som skäller mycket tar man en funderare kring det. Frågan om vem som äger husdjuret behöver även diskuteras.

– Har man rätt att ta med djuret? Och vågar man gå ut och gå med djuret? Förstås har klienten ansvar för djuret, det har inte vi i personalen.

Skyddshemmet i Karleby kommer att erbjuda möjligheten att ta med sig djur åtminstone till det här årets slut och sedan gör man en ny bedömning.