Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum protesterar mot att Ryssland tagit över deras dotterbolag

Vladimir Putin sitter vid ett bord framför den ryska flaggan. På bordet finns stående mikrofoner och papper.
Bildtext President Vladimir Putin gjorde det möjligt för Ryssland att ta över utländska företags tillgångar, något som kallats en hämndaktion.
Bild: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool

Fortum motsätter sig starkt att Ryssland lagt beslag på energibolagets tillgångar i landet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Med ett dekret som skrevs under den 25 april möjliggjorde president Vladimir Putin att Ryssland kan ta över utländska företags tillgångar. Ett av företagen som drabbats är Fortums dotterbolag i Ryssland och det kan sannolikt innebära förluster på flera miljarder euro.

Fortum har nu skickat ett officiellt genmäle till den ryska presidentens administration. Det finländska energibolaget skriver i ett pressmeddelande att Rysslands agerande uppenbart bryter mot både internationell lag och investeringsskyddet.

Fortum meddelar att bolaget är redo att försvara sina rättigheter med grund i relevant internationell lagstiftning.

En Fortumarbetare från Ryssland i en stor maskinsal.
Bildtext Ryska myndigheter har tillsatt en egen vd för Fortums ryska dotterbolag.
Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Beväpnade män tog sig in i huvudbyggnaden

Dotterbolaget PAO Fortums tillgångar uppges ha tagits över av Rosimusjtjestvo, den federala byrån för förvaltning av statlig egendom. Fortum skriver att den ryska staten sett till att dotterbolagets vd lämnat sin post.

Den nya vd:n tillträdde under ett möte där ryska myndigheter närvarade. Maskerade och beväpnade män ledde in personalen i diverse utrymmen i Fortums byggnader.

Finlands Näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies bedömer att Ryssland hämnas mot sanktioner från väst samt det att ryska tillgångar frysts utomlands.