Två masskjutningar på två dagar i Serbien – vad är det som händer?
Balkan är översvämmat av illegala vapen efter 1990-talets krig. I Serbien är det också vanligt med jakt vilket betyder att det finns en hel del vapen i hemmen. Vidare har man sett att masskjutning kan inspirera andra att upprepa samma handling.
De två masskjutningar som har ägt rum i Serbien inom loppet av två dagar väcker igen frågan om huruvida det är möjligt att förhindra skjutvapenvåld.
I onsdags öppnade en 13-årig skolpojke eld med sin fars vapen mot sina klasskamrater. Han sköt sin lärare i ett klassrum i Belgrad innan han öppnade eld mot andra elever och säkerhetsvakter. Åtta elever och en säkerhetsvakt dödades. Sju personer skadades.
Pojken gav sig själv till polisen. Han sa att han hade planerat sitt brott och att han hade en lista över barn som han ville döda och en plan för hur han skulle röra sig. Planen hittades vid hans skrivbord, uppger polisen. Pojkens far har häktats misstänkt för att ha äventyrat den allmänna säkerheten. Fadern uppges ha haft vapen helt lagligt.
Skolskjutningen försatte hela den serbiska nationen i djup chock, och sorgen hade inte hunnit lägga sig då ett liknande drama utspelade sig sent på kvällen följande dag cirka 60 kilometer söder om Belgrad.
Då dödades minst åtta människor medan fjorton skottskadades. Den 21-åriga misstänkta mannen uppges först ha varit inblandad i ett bråk på en skolgård. Han gick därifrån, men återvände senare med ett automatgevär och en pistol, öppnade eld och sköt mot människor på måfå från en bil i rörelse. Polisen letade efter mannen under natten och grep honom till slut efter ett stort spaningspådrag. Enligt polisen bar den gripna personen en t-shirt med en pro-nazistisk symbol.
Krig och jakt betyder att det finns mycket vapen
Det finns en vapenkultur förankrad i Serbien, särskilt på landsbygden.
Men det finns också strikta vapenlagar. Det har också flera gånger utlysts amnesti för vapenägare som lämnar in eller registrerar illegala vapen.
Masskjutningar är jämförelsevis sällsynta i Serbien.
Hela västra Balkan är översvämmat av hundratusentals illegala vapen efter 1990-talets krig i Kroatien, Bosnien och Kosovo då etniska serber kämpade mot andra etniska grupper. De här länderna utgjorde tidigare delar av landet Jugoslavien som upplöstes på ett blodigt sätt.
Då stridigheterna tog slut fanns det fortfarande stora mängder vapen och ammunition av militär klass kvar i privata händer.
I Serbien är det också vanligt med jakt, och många människor har licens för jaktvapen. Det är vanligt att familjer har haft vapen i sina hushåll i flera generationer.
Strikta bakgrundskontroller för skjutvapen
I Serbien får personer över 18 år äga skjutvapen bara med utfärdat tillstånd. Polisen beviljar tillståndet efter en noggrann bakgrundskontroll.
En läkarundersökning är obligatorisk och måste upprepas vart femte år.
Personen i fråga får inte heller ha någon historia av brott, psykisk störning, alkoholmissbruk eller illegalt missbruk.
Skjutvapen måste förvaras inlåsta i ett för ändamålet avsett vapenskåp. Ammunitionen måste hållas på ett separat ställe.
Vapnen kan förverkas om ägaren inte tar sitt ansvar på allvar. Vapenägare är också skyldiga att genomgå en utbildning och känna till vapenlagar.
Tillståndet att äga ett skjutvapen gör det inte tillåtet för innehavaren av vapnet att bära vapnet någonstans utanför hemmet.
Experter har upprepade gånger varnat för den fara som det stora antalet vapen utgör i ett land som är så splittrat som Serbien. Dömda krigsförbrytare blir ofta glorifierade och våldsdåd mot minoritetsgrupper förblir ofta ostraffade. Årtionden av instabilitet med rötter i konflikterna på 1990-talet samt de pågående ekonomiska problemen kan utlösa den här typens våldsamheter, konstaterar analytiker.
Polisen grep en bosnisk tonåring som hotat med att kopiera skolskjutningen i Serbien
Experter påpekar att det är oroande hur den här typens beteende sprider sig. Man har också nu sett att tonåringar på sociala nätverk uttryckt stöd och beundran för den unga skytten i Serbien.
Polisen i Bosnien grep i torsdags en 18-årig pojke i staden Bihac i Bosnien efter att han på sociala medier hade hotat med att kopiera den dödliga skolskjutningen i Serbien. ”Den där pojken som dödade åtta barn är en megakung för mig. Jag har länge förberett något liknande för Bihac-skolan för ekonomi. Det kommer att ske en osynlig massaker i Bihac, jag svär vid mitt liv!”, hade pojken skrivit på sitt Instagramkonto.
”Copycats” inspireras
Polisen har ofta påtalat det fenomen som kan ses i samband med masskjutningar och skolattacker; så kallade copycats kan inspireras. Det här visas också i en studie, rapporterar NBC News som konstaterar att fenomenet blivit oroväckande vanligt i USA.
Så mycket som 20 till 30 procent av attackerna utlöses av andra attacker, enligt forskare vid Arizona State University och Northeastern Illinois University. Effekten varar i cirka 13 dagar, skriver de i sin rapport.
Adam Lankford, professor i kriminologi vid universitetet i Alabama, säger att en analys år 2020 visar i sin forskning att de dödligaste skjutningarna – där fler än åtta människor dödats – har fördubblats i antal sedan 2010, jämfört med de föregående 40 åren.
– De lär sig av varandra. De vill vara som den tidigare angriparen, som är en förebild, säger Lankford till nyhetsbyrån Reuters.
Lankford säger att ökningen av de här kopierade massmorden har en specifik trend: beväpnade män hittar sin inspiration från de personliga livsdetaljerna från tidigare masskyttar.
– Det är inte att upprepa händelsen som inspirerar dem. Det är de intima detaljerna i deras liv som främjar inflytandet.
Lankford bedömer att ett sätt att försöka bekämpa ökningen av sådana hatbrott är att medier undviker att publicera detaljer om skyttens personliga liv.
Mycket vapen i omlopp är en källa till ständig debatt
Serbien har mycket vapen i relation till sin befolkning.
Serbien ligger på tredje plats efter USA och Jemen med uppskattningsvis 39 skjutvapen per 100 personer, tillsammans med sin tidigare federala partner Montenegro, enligt 2018 års Small Arms Survey.
I USA leder masskjutningar ofta till debatt om mängden skjutvapen i landet och individens rätt att bära vapen. I många delstater har en individ rätt att reagera med dödligt våld inför hot om död, allvarliga kroppsskador, våldtäkt eller andra allvarliga brott. Även rätten att försvara det egna hemmet är stark i USA.
Den starka vapenlobbyorganisationen NRA (National Rifle Association) i USA anser att människor bör ha rätt att försvara sig medan kritikerna anser att mycket vapen riskerar att leda till mera våld.
Enligt forskning sker massmord som involverar skjutvapen i genomsnitt ungefär varannan vecka i USA, medan skolskjutningar sker i genomsnitt varje månad. Den här typens attacker uppges vara vanligare i stater där fler människor äger vapen.
Statistik som visar förekomsten av massmord och skolskjutningar i andra industriländer är svåra att hitta, men studier har visat att antalet mord och självmord med skjutvapen i USA är flera gånger högre än i något annat industriland. Det här mönstret verkar vara en följd av att det i USA finns en större andel vapenägare jämfört med andra industriländer, skriver forskarna.
Presidenten: Nu ska vi genomföra en nästan fullständig avväpning av Serbien
Serbiens president Aleksandar Vucic har meddelat att vapenkontrollen ska intensifieras och vapeninnehaven regleras striktare.
Vucic vill också att personer som äger vapen genomgår tätare medicinsk och psykologisk kontroll. Han vill införa hårdare straff för personer som gör det möjligt för minderåriga att få tag i vapen.
Vidare lovade han att regeringen ska anställa 1 200 nya poliser för att förbättra säkerheten i landets skolor.
I ett direktsänt tv-tal på fredagen lovade Vucic att genomföra en massiv granskning av registrerade vapen. Meningen är att få in hundratusentals vapen från allmänheten och att beslagta illegala vapen.
– Vi kommer att genomföra en nästan fullständig avväpning av Serbien.
Källor: CNN, Reuters, AP, AFP, NBC News