Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny intressant punk och svensk rock – Grönroos garage bjuder på skapunk och Mando Diaos nya platta Boblikov's Magical World

Kollage med två män och en kvinna som spelar gitarr.
Bildtext Vårpunk och Mando Diao i senaste avsnitten av Grönroos garage.
Bild: AOP/Mando Diao

Vårens färskaste avsnitt av rockpodden Grönroos garage hittas på Yle Arenan.

Svenska rockbandet Mando Diao spelar skivreleasegig på Tavastia i Helsingfors den 19 maj. Bandet släppte just sin nya platta Boblikov's Magical World och bandets trummis Patrik Heikinpieti berättar vem denna mystiska ”Boblikov” är.

— Vi har hittat på en karaktär som ”uppfann industrialismen” litet grann. Han har ställt till med en massa elaka och onda saker i världen, men nu försöker han göra saker rätt och bli litet god, förklarar Heikinpieti konceptet bakom skivtiteln.

Den nya plattan är något av en återgång till rötterna och Heikinpieti avslöjar att de har fler överraskningar på kommande - för de låg minsann inte på latsidan under coronapandemin.

Som namnet redan avslöjar är Patrik Heikinpieti litet av en ”smygfinne”, hans mamma är från Kemi i norra Finland och pappa från Tornedalen i Sverige. Han har funnits med i bandets kulisser och följt med dem på nära håll ända sedan början. Som fast medlem har han bankat på skinnen sedan 2011.

I Grönroos garage berättar Heikinpieti om de svåra tiderna bandet hade kring 2011—2015 och hur de nuförtiden varvar en engelskspråkig rockkarriär med den lugnare svenskspråkiga karriären som riktar sig till svensk folkparkspublik.

— Vi vill ju gärna brejka i England och Sydamerika, säger han om framtidsmålen.

Lyssna på intervjun med Mando Diao här:

Mando Diao är rock igen på nya skivan och återgår till rötterna

56:58
Mando Diao i Grönroos garage

Maj månad betyder i garaget att man fäster säkerhetsnålar och majblomman-pinsen i kinden och målar håret grönt.

De intressantaste nya punkbanden från bland annat Färöarna, Storbritannien, USA och Norge är till exempel Iggy Pops favoriter Joe & the Shitboys och skapunkarna Doom Regulator med koppling till Rancid och Operation Ivy.

Veteranerna The Damned är också ute med pinfärska plattan Darkadelic med ypperlig The Damned-punk.

För poddavsnittet efterlystes bra tips på färsk punk och ett flertal av publikens tips rymdes med, bland annat The Dahmers, Usch! och Tropical Fuckstorm.

Lyssna på punkspecialen här:

Dum, kort och snabb PUNK för våren!

56:56
Punk´s not dead!

Om du vill kontakta Lasse i Grönroos garage är addressen lasse.gronroos@yle.fi. Det kommer in mer musik än det finns programtid, men du man kan ju alltid försöka. Så om just din örinädemo inte hörs i garaget så kan det bero på att det helt enkelt är lång kö. Så det lönar sig att vänta.

En massa fler poddavsnitt och bonusklipp hittar du här:

Grönroos Garage

Spela upp
Här hittar du alla avsnitt av Grönroos garage