Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett uppvärmt hus med väggar och tak behövs då saluhallen i Åbo ska flytta – frågan är om det kunde placeras på salutorget

En drönarbild av Salutorget i Åbo.
Bildtext Salutorget är ett alternativ för den tillfälliga lokalen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

I två år till kommer saluhallen i Åbo att betjäna kunder som normalt, sedan ska den gamla fastigheten renoveras. Då renoveringen pågår måste saluhallen flytta till tillfälliga lokaler.

Just nu utreds två alternativ för den tillfälliga lokalen: varuhuset Wiklunds innergård och salutorget.

– Vi började utreda ett femtontal olika alternativ för en tillfällig lokal, men de flesta föll bort av olika orsaker. De alternativ som är kvar är de bästa vi har just nu, säger Tommy Gustafsson som är projektchef vid stadens lokalitetstjänster.

För att saluhallsverksamheten ska kunna fortsätta som tidigare måste staden låta bygga ett tillfälligt hus som är uppvärmt och som har väggar och tak.

Att bygga ett tillfälligt hus på Wiklunds innergård prioriteras. Men alternativet att bygga ett hus på salutorget är också aktuellt, eftersom staden vill lyssna på saluhallsförsäljarna som gillar tanken på en tillfällig flytt till salutorget.


– Vi utreder om det över huvud taget går att placera ett hus där. Vi måste säkerställa att det alternativet också fungerar för torghandlarna och torgrestaurangerna, säger Gustafsson.

Det tillfälliga huset skulle i så fall placeras inom den ”norra triangeln” av salutorget, strax nedanför de nyplanterade körsbärsträden och den långa trappformationen.

– Där skulle det vara fysiskt möjligt att placera ett hus, men det betyder också mer lastningstrafik på morgonen. Det finns en hel del svårigheter med det alternativet, men vi utreder, säger Gustafsson.

Detaljplanen visas upp i höst

Samtidigt håller en ny detaljplan på att tas fram för kvarteret runt den gamla saluhallen. Då detaljplanen är klar blir det möjligt att bygga fler fastigheter i samma kvarter.

Utkastet till detaljplanen kommer att läggas fram under hösten, då ska staden också fatta beslut om vart saluhallen flyttar.

Flytten är planerad till våren 2025. Så mycket som möjligt ska bevaras av den gamla saluhallen men fastigheten behöver totalrenoveras.

Diskussion om artikeln