Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Färggranna halare och vita mössor – tyska utbyteselever förundrade över valborgsfirande i Vasa

Merle Meine, Julius Hollmann och Benjamin Björklund, deltagare av skolutbyte mellan Hermann Böse Gymnasium i Bremen och Vasa övningsskolans gymnasium.
Bildtext Merle Meine och Julius Hollmann från Hermann-Böse-Gymnasium i Bremen samt Benjamin Björklund från Vasa övningsskolans gymnasium
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det finns mycket att förundra sig över när man är på sitt första besök i Finland, 16 år och från Tyskland.

Det tycker i alla fall Merle Meine och Julius Hollmann från Hermann-Böse-Gymnasium i Bremen. De två har varit på svarsbesök på Vasa övningsskolas gymnasium den senaste veckan.

Merle Meine och Julius Hollmann från Hermann-Böse-Gymnasium i Bremen hade att förundra sig över när de besökte Vasa

10:22

Slutet av april, början av maj är ju en ganska bra tid att besöka Finland och Vasa eftersom våren är på gång och det firas både valborg och första maj.

Kallt

Men det där med våren är nog en sanning med modifikation tyckte Merle, som inte tänkte så mycket på ljuset utan mera på värmen. Eller den frånvarande värmen. Hon var också förvånad över hennes värdelevs sätt att se på saken.

– Min utbytespartner tyckte att det redan är sommar för henne. Jag tyckte att det var mycket kallt och har varje dag haft på mig minst tre lager med kläder.

Merle Meine, utbyteselev från Hermann Böse Gymnasium i Bremen på besök på Vasa övningsskolans gymnasium.
Bildtext Merle Meine.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Sanningshalten i hennes svar är hög eftersom hon verkligen är fullt påpälsad under intervjun i Vasa övningsskolans aula under general Mannerheims vakande öga.

Julius Hollmann håller ändå inte helt med henne.

– Jag tyckte att vi hade riktigt drömväder. Förstås var det kallt, men vi märkte igår när vi var på besök på Replot att det är ganska varmt, så länge man håller sig i skogen. Men direkt när man kom till kusten och havet började det blåsa och det blev riktigt kallt direkt.

Färggrant

Första maj är en helgdag också i Tyskland, men den firas inte desto mera. Därför var de två ganska förvånade att det var party party i Vasa. Eller en festival, som Merle uttryckte det.

– Jag har aldrig upplevt att det firas någonting i Tyskland. Man är bara ledigt från arbetet eller skolan. Men i Vasa firade man loss hejvilt.

Också Julius var på stan. Han tittade på mösspåläggningen och konstaterar att det verkligen händer saker och ting i Vasa på valborg och första maj. Men det var framför allt en sak som han la märke till:

Julius Hollmann, utbyteselev från Hermann Böse Gymnasium i Bremen på besök på Vasa övningsskolans gymnasium.
Bildtext Julius Hollmann.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Jag var jätteförvånad över alla studerande och deras färggranna overaller. Det känner jag inte alls igen från Tyskland. På första dagen frågade jag min värdelev vad som är meningen med alla de där färggranna byxorna.

Ungdomar och alkohol

Och så det där med ungdomen och alkohol. Åldersgränsen för att köpa alkohol och gå på krog är 16 år i Tyskland. Både Merle och Julius har alltså åldern inne. Men det gick ju inte på något vis här i Finland. Det var dock någonting som de hade pratat om i förväg så de var åtminstone inte förvånade.

– De finländska utbyteseleverna har ju varit hos oss i Bremen innan och de hade förvarnat oss.

Hermann-Böse-Gymnasium i Bremen. Gårdssida.
Bildtext Hermann-Böse-Gymnasium i Bremen är en ganska så pampig skola.
Bild: Godewind

Det var nästan tvärtom, tyckte Merle.

– Det var kanske en större omställning för dem eftersom de fick göra nånting i Bremen som de inte får göra i Finland.

Med oss under hela intervjun var Benjamin Björklund som är en av värdeleverna för de tyska gästerna. Så det är bara att kolla med honom om det verkligen var så, när han var i Bremen.

– Det var nästan som att fylla aderton i förtid när man for till Tyskland. På det sättet var det mycket roligare att fara dit än för dem att komma hit, kanske. Men vi förklarade det ganska bra för dem hur det är här, när vi var där. Att vi kan ha lika kul här som vi hade där, bara annorlunda.

Benjamin Björklund, elev från Vasa övningsskolan och utbyteselev i Bremen, Tyskland.
Bildtext Benjamin Björklund fungerar som värdelev för de tyska gästerna.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Den digitala skolan

Till sist ville Merle ännu prata om en sak som hon tyckte var anmärkningsvärd.

– Jag tyckte att skolan var jättemodern. Det är en enorm skillnad om man jämför med Bremen. Inte bara att byggnaderna är i mycket bättre skick utan att i princip hela undervisningen sker med digitala hjälpmedel. Att det är datorer överallt och nästan ingenting finns till pappers. Alltså det är nog en jätteskillnad.

Och det har hon säkert rätt i. Bremen är ju inte bara en gammal hansestad utan också Tysklands minsta delstat. Och en av de fattigaste.

Skolornas prekära läge där har också i Tyskland nått över nyhetströskeln och det har skrivits spaltmetrar om skolornas dåliga digitala beredskap. Någonting som Merle och Julius fick uppleva från första parkett under Coronatiden.

Flygfoto över Hansestaden Bremen med torget i centrum
Bildtext Den gamla hansestaden Bremen vid Weserflodens mynning.
Bild: Rami Tarawneh