Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo uppmärksammar cykelveckan med nya cykelgator och knattebussar – stadens utveckling som cykelstad går ändå för långsamt

Uppdaterad 09.05.2023 08:49.
En cyklist cyklar invid en stor vattenpöl i Åbo.
Bild: Arash Matin/Yle

Cykelveckan pågår som bäst, och det har Åbo stad uppmärksammat med en del förnyelser inom cykeltrafiken i staden. Experter och cykelentusiaster tycker ändå att utvecklingen går för långsamt.

Ann-Catrin Sundelin är en aktiv cyklist och styrelsemedlem i föreningen Åbo Cyklister. Hon anser att Åbo har haft varierande framgång när det kommer till utvecklingen inom cykeltrafiken.

– Åbo har äntligen börjat ta intryck från andra städer med lyckade cykellösningar. Jag gillar de nya cykelgatorna och -vägarna. Men staden lyckas inte alltid, säger Sundelin.

Sundelin skulle vilja se fler cykelparkeringar i staden och enkelriktade cykelvägar tycker hon också att skulle vara en bra idé.

– Det kunde byggas fler cykelställ vid det nya salutorget. Just nu finns där inte ett enda.

Kvinna med blå jacka och glasögon.
Bildtext Ann-Catrin Sundelin är en aktiv cyklist och styrelsemedlem i föreningen Åbo Cyklister.
Bild: David Fagerudd / Yle

Matti Hirvonen, ordförande för cykelkommunernas nätverk, anser också att utvecklingen av cykeltrafiken i Åbo och andra städer är på väg i rätt riktning, men den går för långsamt för att staden ska hinna uppnå sina mål för 2029.

Hirvonen berättar att Åbo stad har gjort enkätundersökningar som visat att parkeringsmöjligheterna för cyklar är en avgörande del i att få folk att cykla oftare. Cykelställena måste också vara säkra då chansen för stöld är en av de ledande orsakerna till att folk lämnar cykeln hemma.

– Överlag har utvecklingen i kommunerna varit god. Men på många håll går den för långsamt i jämförelse med de mål som de har satt ut, säger Hirvonen.

Ett bra cykelställ ska möjliggöra parkering av flera olika typer av cyklar, säger Hirvonen. Cykelställ med tak är också viktigt för att kunna cykla året om.

Ett säkert cykelställ är enligt Hirvonen ett sådant som gör det möjligt att låsa cykeln fast i ramen. Han säger att tiden nog är förbi för den gamla typen av cykelställ som endast håller i framhjulet.

Enligt polisen blir kring 1 200 till 1 300 cyklar stulna varje år i Åbotrakten. De senaste åren har polisen sett en liten minskning i antalet stölder. Vad gäller stadscyklarna har polisen inte fått en enda anmälan om brott som skulle beröra dem.

Ann-Catrin Sundelin har också ett eget trick för att hålla sin cykel säker.

– Jag sätter två lås på cykeln, ett på bakhjulet och ett på framhjulet. Bakhjulet låser jag oftast fast i ramen, medan jag låser framhjulet i cykelstället.

Åbo stad förnyar cykeltrafiken

Cykelveckan till ära har Åbo stad kommit med vissa nyheter inom cykeltrafiken.

Staden har startat något som heter ”Knattebussen”, som tillåter daghem att boka en lastcykel i vilken åtta barn kan åka samtidigt. Den här ska tillåta utflykter till ställen som inte är på gångavstånd för yngre barn.

Åbo fick också sin andra cykelgata i fredags. Den finns vid Rektoråkersgatan och Vatselagatan. I fjol invigdes den första cykelgatan på Köpman Hammars Gata i Hammarbacka.

Det kan verka som att cykelgatorna inte placerats ut på de mest centrala platserna i Åbo. Stadens kommunikationsplanerare Eelin Hoffström-Cagiran säger att det beror på att cykelgatorna fortfarande är i ett så tidigt utvecklingsskede.

– De här gatorna är av helt ny modell. På de här vägarna löper trafiken på cyklisternas vilkor. Vi börjar därför på platser där vi kan testa hur väl de fungerar, säger Hoffström-Cagiran.

Kvinna ser in i kamera. Bakom är en röd vägg.
Bildtext Eelin Hoffström-Cagiran är kommunikationsplanerare vid Åbo stad och har varit med och planerat cykelveckan i staden.
Bild: David Fagerudd / Yle

Cykelgatorna ska i allmänhet dra ner på ljudnivån och öka säkerheten i de områden där de finns då den allmänna hastigheten på vägarna minskar.

Hoffström-Cagiran tycker också att det finns saker som Åbo ännu kunde förbättra gällande cyklandet i staden.

– Det har tidigare varit så att man nästan bara kunde cykla längs med ån. Ännu finns det ställen med fina cykelvägar, men sedan tar de plötsligt slut.

Cykelveckan uppmärksammas i Åbo

7:53

Diskussion om artikeln