Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Säsongen på Ringborg i Lovisa börjar med vårstädning – snart ska också fasaden få ny färg

Fem personer räfsar torra löv på en gräsmatta på våren.
Bildtext Räfsorna gick heta när torra löv samlades ihop och avlägsnades på gräsmattan framför föreningshuset.
Bild: Leo Gammals / Yle

Skärgårdens vänner i Strömfors ser fram emot en aktiv sommar i föreningshuset vid Granholmsfjärden. Utöver de sedvanliga kvällstorgen på fredagarna ska fasaden målas om.

Lördagen den 6 maj är en solig men lite kylig vårdag, men vårstädningen pågår för fullt vid föreningshuset Ringborg i Tallbacka, cirka 15 kilometer söder om Lovisa centrum.

– Vi har talko och städar både inne och ute. Inne städar vi skåp och hyllor, tvättar fönster och torkar damm. Ute krattar vi gården, plockar skräp och ser till att allt är i sin ordning, säger föreningens ordförande Susanna Vauhkonen.

Ett tjugotal aktiva medlemmar har samlats till vårstädning. Några räfsar torra lov från gräsmattan på en presenning som sedan töms ett stycke från gården. En lövblåsare sänder ett öronbedövande ljud över Granholmsfjärden.

Bakom huset krattas sandplanen där det första sommartorget ordnas fredagen den 22 juni.

I festsalen tvättas fönster, men bara på insidan eftersom det fortfarande är för kallt för att vaska av ytterfönstren. Det samma gäller golven i det stora ljusgula trähuset från 1929. Snart vankas kaffe och smörgåsar.

Stort gräddgult trähus från 1920-talet med rött mansardtak.
Bildtext Föreningshuset Ringborg byggdes på 1920-talet och genomgick en större renovering 2014.
Bild: Leo Gammals / Yle

Men kanske mest av allt ser medlemmarna i Skärgårdens vänner i Strömfors fram emot att så småningom få måla husets utsida.

Finlands hembygdsförbund har nämligen beviljat föreningen 10 000 euro för att renovera föreningshuset, ett statsbidrag som delas ut av Undervisnings- och kulturministeriet.

– Vi ska måla Ringborg och fasadmålningen sker på våren 2024, säger Vauhkonen.

Föreningshuset stod klart 1929 och avsikten är fortsätta med den gräddgula nyansen som brädfodringen har i dag.

– Det jag vet är att Ringborg hade en mörkare färg, men den ljusa färgen har nog varit här så pass länge att det är naturligt att vi fortsätter på den linjen, säger tidigare ordförande Ann-Lis Udd.

Två kvinnor poserar framför en vit dörr där en sjö speglas i fönstren.
Bildtext Ann-Lis Udd och Susanna Vauhkonen hoppas att många kommer till sommarens kvällstorg för att träffas och umgås.
Bild: Leo Gammals / Yle

Det är inte första gången föreningen beviljas större belopp för att renovera huset. År 2014 fick den ett bidrag på 11 000 euro och året därpå 5 900 euro.

– Det som gjordes senast var taken och väggarna här i serveringsrummet och tamburen. De var täckta med skivor från 1970-talet så vi tog fram det gamla taket och väggarna fick nya paneler, säger Udd.

Också toaletterna byggdes om, möblemanget i festsalen och utebelysningen förnyades, en avloppsbrunn installerades och huvudingången fick en hy måttbeställd ytterdörr tillverkad av en lokal snickare.

Program för både gammal och ung

Föreningen har lyckats hålla i gång verksamheten under coronapandemin, med undantag för 2020 då allt låg nere. Styrelsen samlas till möten på Ringborg och både unga och äldre har sina egna dagar.

– På senare år har vi utvecklat en juniordag här på Ringborg, en sommardag med program, hoppborg och mete vid bryggan som är oerhört populärt. Vi ordnar också en seniordag med program och underhållning där pensionärer från skärgården och Lovisa bjuds på laxsoppa, säger Ann-Lis Udd.

Flera generationer har firat sina bröllop, födelsedagar och minnesstunder på Ringborg och i december ordnas dessutom sedvanlig grötfest inför julen.

– Det är en riktigt traditionell julfest med lucia, dans kring granen och julgubbe, säger Udd.

Föreningen har omkring 130 medlemmar, främst från Lovisa och Borgå, många av dem är fritidsboende som firar somrar i skärgården eller har rötter i Strömfors.

– År 2021 började vi ha sommartorg på nytt, men då flyttade vi serveringen utomhus och det har vi hållit fast vid. Det är trevligt om vädret tillåter. Vi har då bord ute där folk sitter och pratar och umgås, säger Ann-Lis Udd.

Två män bär en presenning med torra löv och en tredje har en lövblåsare.
Bildtext Torra löv förs ner i en presenning ner mot stranden.
Bild: Leo Gammals / Yle

Sommartorget är veckans höjdpunkt

På föreningens webbplats står att sommartorgen väcker skärgården till liv. Här träffar man vänner och bekanta över en kopp kaffe med laxsmörgås och lokala aktörer säljer hantverk och färsk mat i form av fisk, grönsaker och bakverk.

– Sommartorget är viktigt för alla som bor här i omkring: sommargäster, stadigvarande invånare och Lovisabor. Det som känns bra är samvaron, att folk umgås, diskuterar med varandra och det är trevlig stämning, säger Susanna Vauhkonen.

Personer dricker kaffe vid ett bord.
Bildtext Kaffe och smörgås hör till efter att gårdsplanen och huset är städat.
Bild: Leo Gammals / Yle

Vauhkonen och Udd säger att samvaron är intensiv under de två timmarna och att det tidigare kunde förekomma levande musik eller något kulturprogram.

– Nu är det nog den där laxsmörgåsen och kaffet som gäller, det är säkert det som många längtar efter för det smakar så gott här ute, säger Vauhkonen.

Sommartorgen är öppna på fredagar mellan klockan 18 och 20. Till Ringborg anländer man till fots, på två eller fyra hjul och med båt.

I föreningens stadgar står bland annat att föreningens ändamål är att ”väcka och uppehålla intresset för folkbildning och goda seder”.

Så alltså för 100 år sedan, men hur uppfyller föreningen målen i dag?

– Det är visst en gammal stadga från 1921 och det har varit tal om att vi kanske borde förnya stadgan, men det är bra och ärliga ord och vi försöker förstås vårt bästa att alla ska trivas, må bra och utveckla skärgården, säger Vauhkonen med ett leende.

Öskar av trä upphängt på väggen i en festsal.
Bildtext Öskar i trä som hänger vid fönstren i festsalen för tankarna till fjärden och skärgården invid huset.
Bild: Leo Gammals / Yle

Till föreningens verksamhet har bland annat hört att ordna föreläsningar om lokalhistoria, djur, växter eller ämnen som ligger i tiden.

– Den senaste föreläsningen ordnades när Eivor Långs bok om Strömfors fiskargille 1921–2021 kom ut. Då var här en tillställning i samband med hösttorget i september 2021, säger Udd.

Bostadsmässan påverkar inte

Trots att bostadsmässan i Lovisa inte ligger på mer än cirka 20 minuters avstånd från Ringborg tror varken Susanna Vauhkonen eller Ann-Lis Udd att föreningen berörs av den i någon större utsträckning.

– Jag ser inte att föreningen på något sätt skulle dra nytta av den eller kunna göra något för eller av den, men det kommer att vara aktivt i Lovisa i sommar, säger Udd.

Däremot finns ett aktuellt, nybyggt bostadshus på gångavstånd från Ringborg. En familj har flyttat in där för två veckor sedan.

– Vi har ett distansobjekt här i Tallbacka som hör till bostadsmässan, men jag vet inte om det kommer att vara öppet för visningar i mer än en vecka. Det sköter bostadsmässan om helt och hållet, säger Vauhkonen.

Bostadsmässa i all ära, men om två år fyller Skärgårdens vänner i Strömfors 120 år, ett fint tillfälle att uppmärksamma goda seder och skärgårdskultur.

Skärgårdens vänner i Strömfors rf

Diskussion om artikeln