Utebliven mat och försummade veterinärbesök – de flesta djurskyddsbrotten beror på passivitet
I de flesta fallen av djurskyddsbrott har ägaren försummat att mata sitt djur, ge det vatten eller ta med det på ett veterinärbesök. Hundar är det vanligaste offret.
Fler än tre av fyra djurskyddsbrott handlar om att husdjur passivt behandlas illa eller att ägaren inte ger dem den vård som skulle behövas. Det visar en avhandling från Helsingfors universitet, där man undersökt domar inom djurskyddsbrott under åren 2011 till 2021.
”Det är vanligt att djuren inte får mat eller vatten eller att de bor på smutsiga eller farliga platser. Det är också vanligt att djuret inte förs till veterinären eller att ägaren låter bli att avliva trots att djuret är svårt sjukt eller skadat”, säger avhandlingsskribenten Elina Valtonen.
Totalt 950 fall av djurskyddsbrott togs upp i undersökningen. Hälften av brotten hade lett till att ett eller flera djur dött.
Storskaliga brott beror oftast på tvångsmässigt samlande
I en fjärdedel av fallen blev djur aktivt misshandlade med bland annat slag och sparkar. De anklagade personerna i de våldsamma fallen var ofta män. De var också yngre än i de övriga fallen.
Hundar var det vanligaste offret för djurskyddsbrott. I hälften av de fallen var gärningspersonen dessutom någon annan än ägaren, till exempel en anhörig till ägaren eller en okänd förbipasserande person.
I en dryg tiondel av fallen var det frågan om djurskyddsbrott i stor skala, där minst 15 djur farit illa vid upprepade tillfällen eller under en längre tid än två månader.
I dessa fall var den anklagade ofta en kvinna över medelålder och det var främst frågan om att man tvångsmässigt samlat på djur.
Källa: STT