Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Legostyrkan Wagners grundare skäller ut ryska befälhavare och hotar lämna Bachmut

Jevgeni Prigožin.
Bildtext Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin skällde ut det fyska försvarsministeriets ledning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ryska legostyrkan Wagners grundare och chef Jevgenij Prigozjin uppger att han kommer att dra bort sina styrkor från Bachmut nästa vecka.

Prigozjin säger att hans styrkor inte får den ammunition de behöver och att de därför hotas av utplåning.

Ryssland har försökt inta Bachmut i flera månaders tid och anfallen har till stor del letts av Wagner, som lidit tunga förluster i striderna.

Prigozjin meddelade att han drar bort sina soldater några timmar efter att han i ett videomeddelande riktat en svordomsblandad verbal bredsida mot försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov.

Videon är filmad på ett fält framför tiotals döda Wagnersoldater.

‒ De här killarna dog i dag. Blodet är fortfarande färskt.

Prigozjin anklagar sedan Sjojgu och Gerasimov för att svälta Wagner på ammunition och därmed orsaka onödiga förluster för legostyrkan.

‒ Sjojgu, Gerasimov! Var f*n är ammunitionen. De här soldaterna kom hit som frivilliga och dog så att ni kan bli feta i era lyxkontor, säger han på videon.

Förlusterna ökar kraftigt

Några timmar senare gav Prigozjin ut ett skriftligt uttalande adresserat till generalstaben, försvarsministeriet och president Vladimir Putin. Vid sidan om brevet publicerade han också ett nytt videotal.

I uttalandet slår Prigozjin fast att Wagner lämna Bachmut den 10 maj. Han anklagar också försvarsministeriet för att ha stoppat alla leveranser av artilleriammunition till Wagner sedan den 1 maj.

‒ På grund av ammunitionsbristen ökar våra förluster exponentiellt varje dag, skriver Wagnerledaren.

Därför kräver han att Wagnerstyrkorna i Bachmut ersätts med försvarsministeriets egna styrkor, det vill säga reguljära styrkor.

Följer tidigare mönster

Utspelen och hoten mot försvarsministeriet är inte nya inslag i Prigozjins mediastrategi. Wagnerledaren också tidigare anklagat generalstaben för att strypa ammunitionstillförseln till hans styrkor. Han har också framfört anklagelser och krav som han senare dragit tillbaka, i bland med hänvisningen att det varit fråga om skämt.

Senast förra veckan sa Prigozjin till en rysk krigsbloggare att hans styrkor kommer att ha slut på ammunition inom några dagar. Efter det skulle vara tvungna att dö eller retirera.

‒ Och då, oavsett vad byråkraterna vill, så kommer också allt annat att rasa samman, sa han.

Försöker pressa Gerasimov

Därför kan också dagens utspel vara ett försök att pressa försvarsministeriet att ge Wagner mer resurser.

Att relationerna mellan Wagner och försvarsministeriet är dåliga är knappast någon nyhet. Det är därför inte uteslutet att generalstaben verkligen håller tillbaka ammunitionsleveranserna för att straffa legostyrkan.

Sjojgu och Gerasimov vill knappast se Wagner fira i Bachmut efter att den ryska militären inte lyckats nå framgångar på annat håll under sin vinteroffensiv.

Ransonerar ammunition

Men en annan förklaring är att den ryska militären har börjat ransonera ammunition inför Ukrainas kommande motoffensiv.

Den amerikanska militäranalytikern Rob Lee vid forskningsinstitutet FPRI konstaterar på Twitter att det ryska försvarsministeriet måste försvara hela fronten i Ukraina medan Prigozjin endast behöver bry sig om Bachmut.

Wagner har spelat huvudrollen under Rysslands blodiga offensiv mot Bachmut. Staden som hade 70 000 invånare före anfallskrigets början har ingen större strategisk betydelse men det utdragna slaget har gett orten stor symbolisk betydelse för både Ryssland och Ukraina.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Den 7 juli visades internationella journalister runt i ett tältläger cirka 90 kilometer sydost om Belarus huvudstad Minsk. Enligt Belarus ryms där ungefär 5 000 Wagnersoldater.

Wagner tillbaka vid fronten i Ukraina

Vi rapporterar om det senaste från Ukraina och Ryssland.