Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skräpjakten i Helsingfors genererade allt från en sko till ett piano – miljöprofessor: "Plasten är ändå värst"

Uppdaterad 17.05.2023 06:57.
En man visar på en skräphög med en pinne.
Bildtext Enligt miljöprofessor Martin Romantschuk är nedskräpning inget större problem i Helsingfors, men det borde bli lättare att sortera avfall.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Hermanstadsstranden i Helsingfors är ett sällsynt nedskräpat område. Vi bjöd in miljöprofessor Martin Romantschuk på en rundtur för att låta honom tycka till om skräpet som ligger i vår närmiljö.

I en stinkande hamnbassäng och längs stranden ligger det massvis med tänkbart och otänkbart bråte. Allt från ölburkar och skor till ett piano. Men ur miljöperspektiv är det faktiskt plasten och cigarettfimparna som är värst av våra vanligaste skräp, säger Romantschuk.

– Hård plast är till exempel väldigt illa för miljön, den bryts ned otroligt långsamt. Tunn plast är snabbare, men den flyter och kan istället bilda stora plastvirvlar ute till havs.

Miljöprofessor om nedskräpningen: "Plasten är värst" - Spela upp på Arenan

På senare år har forskare försökt utveckla mikrober som kan bryta ned olika slags plast. Men det är i laboratoriemiljö, Romantschuk tror inte att det går att tillämpa i naturen.

– Just nu får man inte bakterierna att växa tillräckligt effektivt i naturen. Men det kan gå att få användning för det här i industriell kompostering och det är ju bra.

Hur är läget i huvudstadsregionen, är Helsingfors en väldigt nedskräpad stad?

– I Helsingfors är det inte så illa, bortsett från första maj då det är betydligt värre. Det ordnas städkampanjer och medvetenheten för hur man ska sortera blir större. Men industrin borde bli bättre på att producera förpackningar som kan återvinnas eller bara består av ett material så att de är lätta att sortera, säger Romantschuk.

Och så gäller det förstås för alla att plocka upp efter sig.

– Om du har en picknick i parken, plocka med dig allt skräp. Ta helst med det ända hem och sortera, men lägg det åtminstone i ett sopkärl på platsen.

Ett övergivet halvt piano
Bildtext Vår reporter hittar allt från ölburkar och skor till ett piano på jakt efter skräp i Helsingfors.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Diskussion om artikeln