Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pollensäsongen inleds på allvar i Österbotten – bland annat al- och björkpollen i luften just nu

En läkare med skägg och glasögon sitter i sitt arbetsrum.
Bildtext Juhani Pöntinen är öronläkare vid Vasa Centralsjukhus.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Många finländare lider av pollenallergi och nu i början på maj blir det allt mer pollen i luften i Österbotten. Läkaren Juhani Pöntinen säger att de vanliga allergimedicinerna ofta fungerar bra.

I Finland lider upp till en tredjedel av befolkningen av pollenallergi, enligt Juhani Pöntinen, som är öronläkare vid Vasa Centralsjukhus. Den här tiden på året börjar den så kallade pollensäsongen komma igång i Österbotten och för tillfället finns bland annat al- och björkpollen i den österbottniska luften, enligt Åbo Universitets pollenprognos.

– Vanligaste symptomen är snuva och nästäppthet, men lika vanligt är ögonsymptom med röda eller rinnande ögon, säger Juhani Pöntinen.

Juhani Pöntinen säger att han är av uppfattningen att årets pollensäsong kan bli av den grymmare varianten, men att man får se hur det blir i slutändan.

Enligt Pöntinen fungerar de vanliga allergimedicinerna ofta bra mot pollenallergi, speciellt om man tar dem från början av pollensäsongen.

– Det kan förstås vara individuellt vilken medicin som fungerar bäst, så det kan löna sig att prova på någon annan medicin ifall man har någon som inte fungerar. Sedan beror det på symptomen om det ska vara tabletter, nässprej eller ögondroppar, så det gäller att justera, säger han.

Hyposensibilisering kan vara en lösning

Enligt Pöntinen är det ungefär 40-50 personer per år i Österbotten som har så pass stora allerigbekymmer att de behöver hyposensibiliseringsbehandling. Det är en typ av vårdbehandling där man kan få injektioner eller tabletter under en längre tidsperiod så att kroppen ska tåla ett ämne bättre.

Enligt hälsobyn som är en offentlig webbtjänst som utvecklats av de finländska universitetssjukhusen används hyposensibilisering mot exempelvis björk- och timotejallergi. Juhani Pöntinen säger att man kan fundera på hyposensibiliseringsbehandling med sin läkare om vanliga allergimediciner inte fungerar.

– Enligt statistiken finns det större behov av hyposensibiliseringsbehandling än vad vi har. Det är jätteeffektiv och bra behandling, även om det tar tre år från början till slut, säger han.

Diskussion om artikeln